Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Луцьке яйце» – як спроба спинити європейську ходу України

Президента Польщі на Волині намагався принизити активіст проросійської організації

Не стихає скандал довкола інциденту, що трапився минулої неділі у Луцьку під час поминальних заходів з нагоди 70-річчя Волинської трагедії, в яких узяв участь президент Польщі Броніслав Коморовський. Цей ексцес затьмарив гуманітарну місію взаємопрощення і примирення, з якою прибув польський гість.

Коли ПІСЛЯ БОГОСЛУЖІННЯ у костьолі Коморовський вийшов поспілкуватися з людьми, які стояли біля храму, до нього підійшов юнак, правою рукою привітався, а лівою, в якій було яйце, з розмаху хлопнув по плечу. Охоронці скрутили хулігана, доправили до райвідділу міліції, проти нього відкрито кримінальне провадження. Забруднений яєчнею піджак президента тут же замінили, Коморовський вдав, що нічого страшного не сталося, відбувся жартом. Однак неприємний осад від цієї «НП» залишився.

Проректор Українського католицького університету, відомий громадський діяч Мирослав Маринович написав відкритого листа пану Коморовському, в якому вибачився за негідний вчинок співвітчизника. «Цілили у Вас, пане президенте, — потрапили в нас…», — написав він. — І мені, й багатьом моїм співвітчизникам очевидні закулісні обставини цього інциденту. Ставки у цій невидимій грі високі, і нерви деяким гравцям здають». На думку колишнього в’язня ГУЛАГу, за інцидентом стоять противники євроінтеграції України...

Коментуючи оказію у Луцьку, преса Польщі вкотре підняла тему нерозторопності власних спецслужб, які, мовляв, енергійно діють лише постфактум. Згадується при цьому авіатрагедія під Смоленськом із колишнім президентом Лехом Качинським та іншими високопосадовцями, про безпеку яких належним чином не подбали «джеймс-бонди» Речі Посполитої. Водночас офіційні органи сусідньої держави дорікнули українському СБУ і міліції. Мовляв, на них найперше лежав обов’язок забезпечити порядок і безпеку на власній території.

У перші хвилини після «яєчної атаки» з’явилося повідомлення, що її організувала «Свобода» — у хлопця був наплечник з написом цієї партії, та й деякі свободівці не приховували невдоволення візитом Коморовського, вважаючи його заяви про «етнічні чистки» однобічними. Однак тягнибоківці заперечили причетність до цієї акції. Кривдником президента Польщі виявився 21-річний активіст проросійської громадської організації «Слов’янська гвардія» Іван Шемет із Запорізької області. «Гвардія» виступає за повернення України в лоно «великої держави» — «від Карпат до Камчатки». На її сайті царська георгіївська стрічка, витіювата, як у радикалів, символіка, зображення вовка і двозначне гасло «Невинних не буває!». Запам’яталася тим, що активно виступала проти «помаранчевих»…

Керівник «Слов’янської гвардії» Володимир Рогов заявив, що Шемет справді є членом їхньої організації, однак чавити яйце на плечі польського президента його ніхто не уповноважував.

Іван Шемет брав участь у роботі літніх таборів «Слов’янської гвардії», заняття якої нагадують підготовку бойовиків. Качав м’язи на уроках з «вуличної атлетики». Тож не виключено, що накручений кимсь запорізький радикал міг атакувати польського президента не тільки яйцем.

Кримінальна стаття, за якою нападнику висунуто звинувачення, передбачає штраф до 27 тисяч грн. або позбавлення волі до 3 років.

А тим часом...

З ініціативи війта польської гміни Мірче Лєха Шопінського скасовано фестиваль «Європейські дні добросусідства», який цього року мав відбутися 10-11серпня на прикордонній з Волинською областю території, яку єднає понтонний міст. Гаслом цьогорічного свята мали стати слова «Жодних кордонів!». Своє рішення війт мотивував «яєчною атакою» на президента Польщі у Луцьку.

«Було зневажено святу засаду гостинності, — сказав Шопінський. — Хоча президент просить не надавати інцидентові у Луцьку особливого значення, не думаю, що можна не зважати на це…».

Ще одним аргументом для прийняття свого рішення пан Шопінський вважає заяву Волинської обласної ради, котра засудила резолюцію польського парламенту, в якій про волинські події сказано як про «етнічну чистку, яка має ознаки геноциду». Обурили війта слова волинських депутатів про те, що польський парламент свідомо проігнорував етнічні чистки, в яких брали участь польські збройні сили на Волині, Холмщині. Шопінський зазначив, що в атмосфері, коли поляків названо окупантами, спільне свято було б лицемірством…

Організатори фестивалю планували спільні богослужіння, концерти польських і українських митців, художні виставки.

Схожі новини