Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З 1 квітня майже скрізь заборонено рибалити — нерест!

Проте на спеціально відведених ділянках водойм таки можна спробувати рибальське щастя з однією вудочкою

Весна та початок літа — важливий період для відновлення запасів риби. У цей час підводні мешканці масово йдуть на нерест, тому рибальство заборонене. На водоймах країни квітень, травень та частина червня оголошені місяцями охорони риби, що нерестеться, повідомив кореспонденту “ВЗ” головний фахівець Львіврибоохорони Іван Косач.

На ЛЬВІВЩИНІ з 1 квітня до 10 червня заборонено будь-яке рибальство і вилов раків у басейні р. Дністер. У басейнах рік Західний Буг, Прип’ять, Вісла заборона діє з 1 квітня до 20 травня. У всіх водосховищах, технічних водоймах — з 1 квітня до 10 червня. У придаткових системах водойм (протоки, гирла, стариці, меліоративні канали, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою у період весняної повені) — з 1 квітня до 30 червня.

Господарникам варто взяти до уваги, що упродовж нерестового періоду заборонено проводити у рибогосподарських водних об’єктах та у прибережних захисних смугах будь-яку діяльність — днопоглиблювальні, вибухові, бурові роботи, видобуток гравію та піщано-гравійної суміші, трелювання лісу. Також заборонено пересування будь-яких плавзасобів, крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів та у випадку надзвичайної потреби.

Враховуючи побажання великої кількості рибалок-любителів, під час нерестового періоду дозволили ловити рибу на спеціально відведених позанерестових ділянках усім громадянам однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом і тільки з берега.

Де можна ловити під час нересту?

р. Дністер на лівому березі в межах міста Самбір;

— між селами Дем’янка-Надністрянська Жидачівського району та Підгірці Миколаївського району по обидві сторони; від автомобільного моста с. Заліски вверх по течії на відстань до 500 м по лівому березі (Жидачівський район).

р. Стрий на лівому березі в межах м. Стрий; м. Жидачів — від автомобільного моста вверх по течії по обидві сторони до межі м. Жидачів.

р. Західний Буг з обох берегів від межі с. Стриганка до межі с. Городище, від межі м. Червонограда до межі с. Конотопи, від с. Ульвівок до межі с. Пісочне (Сокальський район).

Водосховище «Завадівське» вздовж бетонної дамби (Яворівський район).

Водосховище «Прилбичі» з бетонної дамби, а також на відстані 500 м по правому березі і на відстані 1500 м по лівому березі від бетонної дамби.

Водосховище «Терновиця» по правому березі на відстань до 700 м та по лівому на відстань до 500 м від водозливної споруди.

Водосховище «Добротвір» на лівому березі за течією р. Західний Буг від 500-метрової зони садкового господарства («ЦМК рибдільниця «Добротвір») до 500-метрової зони греблі Добротвірської ТЕС.

Водосховище «Віжомля» вздовж берегової зони від с. Віжомля (Яворівський район).

Водосховище «Гамаліївка» по береговій лінії від с. Гамаліївка в межах від гідротехнічних споруд ТЕЦ-2 до закінчення бетонного покриття.

До уваги рибалок! У всіх інших водоймах (частинах водойм) не вказаних вище, будь-яке рибальство заборонено! На водосховищі «Завадівське» рибалити можна безкоштовно, а на водосховищах «Прилбичі», «Терновиця», «Добротвір», «Віжомля» і «Гамаліїв-ка» — лов платний.

Щоб не «попасти» на гроші...

За вилов риби під час нерестового періоду навіть дозволеними знаряддями лову у заборонених місцях працівники рибоохорони стягуватимуть з порушників штраф у сумі 34-170 грн. та сумарні збитки від загальної кількості незаконно здобутих екземплярів (див. таблицю). Якщо ж лов відбувався забороненими знаряддями — приміром, сіткою, павуком, острогою, електроловом, то за таке порушення розмір штрафу — 340-680 грн. плюс сумарні збитки, а матеріали на порушників передаватимуться до суду.

Оцінка шкоди, завданої внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення одного екземпляра риби або водного безхребетного, незалежно від розміру та ваги (у неоподаткованих мінімумах громадян).

У дужках сума вказана у гривнях.

Риби

Веслоніс, гібриди осетрових риб 150 (2550)

Судак 30 (510)

Сом 25 (425)

Форель, щука 20 (340)

Сазан 18 (306)

Білий амур, білизна, товстолоб, рибець звичайний 15 (255)

Лящ 10 (170)

В’язь 8 (136)

Лин 7 (119)

Тарань (плітка), синець, клепець 5 (85)

Підуст, плоскирка, бичок (крім видів, занесених до Червоної книги України) 2 (34)

Карась, окунь, в’юн, верховодка, йорж звичайний 1 (17)

Інша риба (крім видів, занесених до Червоної книги України) 1 (17)

Водні безхребетні

Раки 1,5 (25,5)

Личинки хірономід (мотиль) за 1 кг 30 (510)

«Блакитні артерії» та «біле золото» Львівщини

Територія Львівської області має площу 21,8 тис.

кв. км і вкрита густою мережею водотоків. На Львівщині нараховується понад 8 тис. 950 річок та струмків загальною протяжністю 16 тис. 343км. З них 242 мають довжину понад 10 км, розповів начальник Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Львівській області Леонід Кравець. Річки області відносяться до басейнів Чорного і Балтійського морів.

Найбільша кількість рік нараховується у басейні річок Дністер та Західний Буг. Протяжність ріки Дністер на території області становить 207 км, ріки Стрий — 232 км, ріки Західний Буг — 195 км.

У Львівській області налічується 20 водосховищ загальною площею водного дзеркала — 3,409 тис. га. Створено нове штучне водосховище «Яворівський кар’єр» площею 10 км.

На Львівщині — 2 тис. 955 ставків загальною площею 8 тис. 527 га.

Видовий склад іхтіо-фауни Львівської області

Форель струмкова, форель райдужна, харіус, щука, плітка, вирезуб, в’язь, білизна, верховодка, лин, підуст, пічкур, усач, уклія, бистрянка, плоскирка, лящ, окунь, марена, сом, міньок, судак, білий та строкатий товстолоб, білий амур, карась, короп, сазан, голець, в’юн, йорж, мінога українська, носар, рибець, стерлядь, бичок, чоп малий, чоп великий, річкові раки, клепець, краснопірка, головень.

Червонокнижні види риб

Вирезуб, харіус, чоп великий, чоп малий, стерлядь, рибець малий, мінога українська, марена, золотистий карась.

На території Львівської області створено три спеціальні товарні рибні господарства (СТРГ): на Добротвірському водосховищі загальною площею 720 га, на Гамаліївському водосховищі загальною площею 91 га, і на водосховищі «Віжомля» загальною площею 150 га.

У 2012 році виловили 1085,298 тонн товарної риби. Із них користувачі СТРГ — 26,392 тонн, виробники аквакультури — 1058,906 тонн.