Передплата 2024 «Добрий господар»

Серпень – пора жнив. І на водних плесах теж

Останній місяць літа – це ще досить спекотний час, що має свої нюанси в рибній ловлі. Водночас це й один із найблаго­датніших періодів для ри­балок

Як зауважили наші предки і підтвердили науковці-іхтіологи, май­же всі види риб о цій порі літа посилено харчують­ся. Тож і улов, особливо під час вечірньої або вра­нішньої риболовлі, може стати незабутнім.

Погодні зміни. У перші два тижні серпня клюван­ня практично нічим не від­різняється від липневого. А ось друга половина цього місяця обіцяє хороший улов і цікаву рибалку. Адже саме в цей час вода у водоймах стає холодніша, і деякі види риб починають готуватися до осіннього жору. Відпо­відно, автоматично поси­люється клювання. Оскіль­ки температура води падає, змінюється і спосіб лову, а також наживка для ловлі.

Де і яку рибу шукати?

Окунь. Цьому виду риби притаманно годуватися на мілководді, тому не на­магайтеся зловити окуня, рибалячи далеко від бере­гової лінії. Ловити в серпні цю рибу можна з човна, ви­користовуючи як наживку звичайного хробака. Також можна використовувати спінінг. У цьому випадку в ролі наживки найкраще піді­йде блешня або твістер (де­тальніше про полювання на окуня див. нижче. – В.Б.).

Добре клює плотва, яка трохи відходить на глибину. У цей період вона не ква­плячись відпливає від бере­гів, тому її можна ловити і на глибоких місцях водойми. Хорошою наживкою для лову плотви в серпні вважа­ється мотиль або черв’як, можна використовувати і опариша.

Іде й лящ, особливо на черв’яка. Найкраще він клює о 8-10 годині. Якщо погода безвітряна, то ляща можна ловити упродовж всього дня. Для наживки краще використовувати хробака, опариша і моти­ля. Досить успішно лящ ло­виться на фідер.

А от у карася, особливо з другої половини місяця, сповільнюється активність клювання. Він починає по­тихеньку відпливати від берегів, шукаючи притулок в середніх і великих глиби­нах. У цей час карась, осо­бливо в річках, бере на ко­ника, хробака і опариша.

Дуже добре ловити сома, використовуючи донні вуд­ки. Шукати вусатого можна і у вирах, і на мілких місцях. У серпні він добре бере вно­чі, оскільки вдень сидить у своїх укриттях..

Також цього місяця почи­нають добре клювати короп у ставках і сазан у ріках. Ко­роп, сазан, головень добре беруть напівсиру картоплю, білий хліб, консервовану кукурудзу, варений горох, пшеничні зерна й різні каші.

Великі екземпляри ляща ідуть на ті ж наживки, а ще вони полюбляють червоних гнойових хробаків, осо­бливо їх жмутики, випо­взня і, звичайно, «королів­ський» харч – мотиля, що уже в другій половині липня з’являється у заболочених місцях.

Щука починає актив­но годуватися в середині серпня. Зловити її можна поблизу кромки з водною рослинністю і поблизу бе­регової зони. Найрезуль­тативнішими наживками для лову щуки в цей час є воблери і великі коливалки. Також ця риба добре клює і на живця.

Досвідчені рибалки ка­жуть: коли стартують жнива – починається жор у голо­вня. Його можна ловити і на коника, і на жуків, і на жабу, і на живця. Майже безпро­грашний варіант – закинути на ніч «донки» з маленьким живцем або жабкою. Голо­вне в такому випадку зна­йти місце, де вночі риба ви­йде на полювання.

Тож пам’ятайте, серпень – це пора, коли у багатьох риб починається жор, тому це вдалий час для результа­тивної риболовлі.

Календар рибалки на серпень

Останній літній місяць обі­цяє любителям риболовлі багато чудових днів відпо­чинку за улюбленим занят­тям. Адже у серпні тем­пература повітря все ще досить висока, рибалиться легко, приємно і, зазвичай, доволі продуктивно.

На початку місяця, зазви­чай, істотних змін у поведінці риби не спостерігається. Ри­боловля мало чим відрізняється від липневої. Проте уже з другої половини серпня темпера­тура повітря починає поступово знижуватися, вранці часто спостерігаються тумани і рясні роси. Риба, яка ніби скидає з себе заціпеніння, спричинене літньою спекою, і відчуваючи на­ближення осені та зими, починає пожвавлюва­тися та з великою активністю і спритністю роз­шукувати корм. А тому варто розраховувати і на вагомі улови, і трофейні екземпляри. Та щоб не спіймати облизня, а не велику рибу, слід пе­реглянути оснастку на своїх вудках. Адже до­свідчені риболови уже давно помітили і попе­реджають інших, що у серпні опір риби під час виведення із води різко зростає. Тому в кінці літа слід використовувати міцніше оснащення. Це особливо стосується гачків і волосіні.

А, щоб цілковито убезпечити себе від «об­лому», варто звернути увагу і на те, як вплива­тиме на активність водної фауни таке небесне світило, як Місяць, що накладає свій відбиток на життя і діяльність усього живого на Землі

Тож коли у серпні найкраще вирушати на рибалку?

Найактивніше риба цього місяця клюва­тиме 4, 5, із 14 по 17 та 28 числа.

Добре ловитиметься вона й із 1 по 3, 12 та 13, а також із 29 по 31 серпня.

Це будуть сприятливі і дуже сприятливі дні для ловлі усіх видів риби – як хижої, так і мирної. Адже та посилено харчуватиметься, а тому у риболовів є усі підстави розраховувати на вагомі улови.

«Нейтральними» днями, коли риба клю­ватиме «на свій смак і розсуд», будуть: 6, 11, а також із 18 до 21 числа

І хоча риба харчуватиметься не вельми ак­тивно, розраховувати на удачу, особливо за­стосовуючи знання, досвід і певні рибальські хитрощі, варто.

Що ж до днів, коли риба клюватиме най­гірше, то і їх у цьому місяці буде достатньо: із 7 до 10 та із 22 до 27 серпня.

В ці дні риба буде доволі обережною і па­сивною до запропонованих риболовами при­манок. Хоча умілі рибалки все одно із порож­німи руками з риболовлі не повернуться.

Тож насолоджуйтеся рибалкою в останній місяць календарного літа! Ні луски вам, ні хвоста!

Схожі новини