Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новий «прокуратор» Львівщини — Віктор Шемчук

Екс-губернатор Михайло Костюк стане заступником міністра інфраструктури?

Львівщина має нового губернатора — 4 березня президент своїм указом звільнив Михайла Костюка з посади голови Львівської облдержадміністрації, призначивши на цю посаду уродженця Тернополя, екс-прокурора Криму і екс-нардепа Віктора Шемчука. Учора представляти нового очільника області приїхав віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко. Представлення відбулося у великому сесійному залі Львівської обласної ради, за участі депутатів обласного парламенту, голів райдержадміністрацій, представників державних органів Львівщини і громадськості. Був міський голова Львова Андрій Садовий, а от голови Львівської облради Петра Колодія не було, замість нього у президії сидів заступник Валерій П’ятак (цей факт викликав подивування серед присутніх, хоча потім з’ясувалося, що Колодій був у відрядженні).

Церемонія відбулася за традиційним сценарієм “пост здав — пост прийняв”: подяка з вуст віце-прем’єра екс-губернатору за пророблену роботу, оголошення біографії новопризначеного, виступи з трибун усіх трьох високопосадовців. Костянтин Грищенко підкреслив, що Віктор Шемчук має багатий політичний і управлінський досвід, оскільки працював і на прокурорських посадах, і був народним депутатом України. “Він вільно почувається і в Криму, де працював досі, але є і невід’ємною частиною Львівщини”, — наголосив віце-прем’єр. Обидва “винуватці свята” отримали з рук Костянтина Грищенка по букету темно-червоних троянд.

Віктор Шемчук у своєму виступі наголосив: “Ніхто ні по­літично-спонукальних,?ні ре­п­­ресивних функцій застосовувати не буде. Водночас будемо жорстко боротися з корупцією і вимагати дотримання законності. Запропонуємо громадськості, пресі, владі новий формат взаємин. Запрошуємо усіх до спільної співпраці задля розбудови регіону”.

Щоправда, на невеличкому брифінгу в кулуарах, пресі так і не вдалося довідатися, який “новий формат взаємин” їй запропонують — спілкування було надзвичайно стислим. Кожен із трійки зробив невеличке “казання”, а віце-прем’єр дозволив задати тільки по одному запитанню Костюку і Шемчуку.

Ніхто з високопосадовців не привідкрив завіси таємничості у питанні: з якої причини все ж таки звільнили Костюка? Костянтин Грищенко дипломатично наголосив: “Ротація в лавах державних службовців є нормальним явищем. Вміння пристосувати свій досвід на новій ділянці роботи є додатковим фактором інновації і нових підходів до роботи”. Запевнив, що Михайло Костюк “знайде своє місце в органах виконавчої влади України”.

Далі Грищенко передав слово самому Костюку. Однак той чомусь мовчав, потім кинув журналістам: “Питання?”. “Та які питання? Говоріть!” — досить різко спонукав його Грищенко. “Цей період роботи був для мене надзвичайно важливим, але це вже історія, — сказав екс-губернатор. — Хочу побажати Віктору Вікторовичу (Шемчуку. — Авт.), щоб його вміння організувати громаду знайшли більш твердий формат співпраці з органами місцевого самоврядування, принесли добрий результат для нашого краю”.

“Кажуть, вас критикували, перед тим як звільнити?” — запитали журналісти. “За період роботи на Львівщині мою діяльність не критикували, і в уряді також. Задоволений, що передаю регіон у доброму стані...”.

Не менш оптимістичний був і Шемчук: “Для мене працювати на Львівщині — честь. Повертаюся у місто, де пройшли п’ять найкращих років мого життя, коли я вчився. Тут народилася моя сім’я. Я повернувся додому...”. На запитання, які будуть його перші кроки на новій посаді, Віктор Шемчук відповів: “Давайте ми спочатку розберемося з тим спадком, який в нас є, і подивимося, що не завершено, які програми започатковані...”. “Думаю, новий голова почне з того, що познайомиться зі своїми підлеглими”, — поправив Шемчука Грищенко...

Посада губернатора Львівщини — невдячна, довго на ній не тримаються. Василь Горбаль протримався 8 місяців, Микола Кміть — 2 роки і 2 місяці, Михайло Цимбалюк — 11 місяців, Михайло Костюк — рік і чотири місяці. Скільки протримається Віктор Шемчук? Він — дванадцятий (якщо рахувати з часів Незалежності україни) губернатор Львівщини. Незважаючи на те, що уродженець Тернополя і закінчував юрфак ЛНУ ім. І. Франка, на Львівщині він маловідома людина. Пропрацювавши п’ять років у прокурорських структурах Тернопільщини, практично усю подальшу кар’єру робив поза Галичиною. З 1998 р. переведений у Крим, де дослужився до прокурора АР Крим. Від березня до грудня 2005 року був заступником Генпрокурора України, у 2007 р. — в. о. Ген­прокурора України, потім — членом Ради нацбезпеки і оборони, народним депутатом України (блок НУНС).

Уже в перший день роботи Шевчук провів нараду з головами райдержадміністрацій. Вочевидь, оскільки вони приїхали у Львів на його представлення, отож, щоб не їхали вдруге на окрему нараду, вирішив зекономити їхній час. Наради із заступниками і начальниками департаментів ще не було. Зрозуміло, чиновників хвилює кадрове питання — чи буде новий голова міняти команду, проводити звільнення і ротації? Старожили ЛОДА зауважили, що на представлення прийшло багато людей, які працювали за попередніх губернаторів, і тих, кого звільнив Михайло Костюк. Тож слід очікувати, що вони записуватимуться на прийом до Віктора Шемчука і пропонуватимуть свої послуги у новій команді. Новий губернатор мав зустріч з екс-головою з приводу кадрових питань. Кажуть, Михайло Костюк сказав, що рекомендуватиме йому для спів­праці працездатних, сумлінних чиновників зі своєї команди. Однак ходять чутки, що Шемчук вже має свою команду і має намір багатьох міняти.

Куди піде Михайло Костюк? Кажуть, вже має пропозицію очолити одну з керівних посад у Міністерстві інфраструктури, можливо, навіть заступника міністра. Це й не дивно, адже нинішній міністр інфраструктури — колишній гендиректор “Укр­залізниці” Володимир Козак. Костюку на новому місці праці буцімто вже погодили відпустку. Отже, зараз він із дружиною поїде відпочивати, а потім приступить до нових обов’язків...

Коментар для «ВЗ»

Микола КМІТЬ, екс-голова Львівської ОДА (2008-2010 рр.)

Я знайомий із Віктором Шемчуком, це фахова, врівноважена людина, спокійна, роздумлива. Але посада голови ОДА потребує синтезу багатьох якостей — треба бути і господарником, і юристом, і оратором, і комунікатором, і економістом. Тому хто би не прийшов, йому якихось якостей все одно бракуватиме. Найголовніше — щоби усі об’єдналися і разом досягали того, що треба Львівщині. Крім того, треба створювати потужне львівське лобі, яке би працювало на наш край. Є депутатська група “Львів”яни”, але це треба очолити і потужно заходити у вищі столичні кабінети, а це може зробити тільки перша особа Львівщини. Хочу побажати Віктору Шемчуку знайти ту тонку грань відносин між центральною владою і обласною радою. Задачі у нього серйозні, в першу чергу, господарські: Євробаскет-2015, підготовка до Олімпіади-2022. Загалом треба, щоби на Львівщину пішли гроші, треба переламати ту негативну тенденцію, коли про нас забувають. Якщо даємо 4% валового продукту держави, треба, щоб нам давали хоча б 10% надходжень з держбюджету. Це основна задача губернатора.

Схожі новини