Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Харківського суддю та його родину вбили «перевертні в погонах»?

Слідство схиляється до «монетної» версії щодо мотивів жорстокого злочину. Суддівський корпус у цю версію не вірить

10 січня Генеральний прокурор Віктор Пшонка та міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко виїхали до Харкова, щоб на місці дізнатися, як просувається розслідування одного з найжорстокіших за часи незалежності України злочинів — убивства судді Володимира Трофимова та членів його родини.

Як повідомляв “ВЗ”, 15 груд­ня, у День працівників суду, в одному з будинків на Московському проспекті старший син судді знайшов у квартирі своїх батьків трупи 58-річного власника оселі, судді Фрунзенського райсуду Харкова Володимира Трофимова, його 59-річної дружини Ірини, їхнього молодшого, 30-річного сина Сергія та його 29-річної співмешканки. Всі трупи були обезголовлені...

Створена для розслідування жахливого злочину слідчо-оперативна група розробляла три голов­ні версії щодо мотивів вбивства: вбивства через професійну діяльність, через помсту та з корисливих мотивів. Остання версія пояснювалася тим, що Трофимов зі студентських років збирав колекцію фарфорових статуеток та військових нагород, а останніми роками почав колекціонувати й старовинні монети.

На сьогодні, повідомив на проведеному в Харкові брифінгу Вік­тор Пшонка, слідство схиляється до версії, що суддю вбили, щоб заволодіти його монетами. У цю версію не вірять опитані “ВЗ” колеги загиблого. Судді розповідають, що Володимир Трофимов жив скромно. Він не мав навіть власного автомобіля, а на роботу добирався громадським транспортом. Отож якихось надто цінних екземплярів у його колекції монет, кажуть судді, не було.

Під час брифінгу Віктор Пшонка розповів, що вбивство родини судді вчинили двоє або більше осіб, які ретельно готувалися до злочину. Про це свідчить і те, що об’єктиви більшості відеокамер, розташованих неподалік будинку, де жив суддя, напередодні злочину були заклеєні.

Під час брифінгу силовики мимоволі зізналися, що до вбивства судді могли бути причетні... працівники державних силових структур. Таку версію, коментуючи “ВЗ” вбивство судді, раніше висунув відомий харківський журналіст Сергій Кузін. Нагадуючи, що на дверях квартири судді слідів злому експерти не виявили, Сергій припустив, що суддя впустив до своєї оселі людей, які показали серйозні “корочки”. Голови вбитих, припускав Кузін, вбивці забрали зі собою, бо в них залишалися кулі, випущені з табельної зброї. Всі одиниці такої зброї внесені у відповідну картотеку. Отож, якби експерти знайшли ці кулі, вдалося б одразу встановити тих, кому належить службова зброя.

10 січня версію харківського журналіста частково підтвердив заступник міністра внутрішніх справ Василь Фаринник. “Одна з версій того, чому трупи були обезголовлені, пов’язана з тим, що в головах могли залишитися сліди куль. Отож таким жорстоким способом злочинці могли спробувати ускладнити ідентифікацію зброї”, — зазначив заступник міністра.

Василь Фаринник також підтвердив попередні жахливі припущення експертів про те, що загиблим відрізали голови, коли ті ще були живі. Експертиза визначила, заявив Фаринник, що причиною смерті судді Трофимова та членів його родини стало... знекровлення.

Схожі новини