Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«На одного, хто здає долари, – сотня тих, що хочуть їх купити»

У банках валюту не продають. А в обмінниках обіцяють дістати потрібну суму – якщо ви згідні переплатити

“Апокаліптичні” прогнози, за якими після виборів гривня має обвалитись, справджуються. Курс національної валюти падає уже другий тиждень поспіль. Люди, які кинулись рятувати свої заощадження, наткнулись на порожні обмінники. Купити долари без “блату” нереально. У цьому переконалась кореспондент “ВЗ”.

У пошуках “зеленого щастя” спочатку вирішила обійти відділення найбільших банків. Майже у всіх у середу вранці ще висів обнадійливий курс продажу — 8,24-8,8,26 гривні за долар, хоча за день до того на міжбанківському валютному ринку торги закрились на рівні 8,32. Але у касах чотирьох різних банків почула одну й ту ж відповідь: “Доларів немає”. Лише з п’ятого разу пощастило. “Долари є, але небагато. Зараз подивлюсь, скільки”, — каже касирка і розкладає зелене віяло — купюри по п’ять, десять, двадцять доларів. Нарахувала 380 доларів та попросила прийти після обіду — мають підвезти більше.

В обмінниках долар можна купити не дешевше, ніж за 8,33. Щоправда, якщо пощастить і перед вами хтось здасть валюту. “Ви долари продаєте?” — питаю в обмінника. “Звичайно, продаємо... Коли маємо. А зараз, вибачте, нема”, — віджартовується чоловік. Слово за слово, і балакучий дядько зізнався, що долари він таки має, але вони відкладені для знайомого, який має магазин і мусить їхати за товаром. Мовляв, той уже аванс залишив. “Чого дивуєтесь? Час зараз такий, що на одного, хто здає долари, приходить сотня тих, що хочуть їх купити”, — каже продавець.

“Учора за весь день нам долари здали тільки двоє росіян. У нас багато туристів, але обмінюють переважно євро та злоті, долари рідко. Буває, приходять молоді люди, певно, студенти, і здають по 20 чи 50 доларів. Напевно, через те, що долара нема, цього тижня почали більше купувати євро. Все ж краще, ніж тримати гроші в гривні”, — розповідає касирка з обмінника, що поруч з сувенірною крамничкою.

Жінка з іншого кантора біля ринку, вочевидь, побачила у мені “перспективного клієнта”. “Я так розумію, вам не 50 доларів треба”, — підморгує касирка та запрошує зайти досередини. Мовляв, можу зателефонувати — і мені підвезуть тисячу-дві доларів, але по курсу 8,35. “Дешевше не знайдете. Ви не дивіться, коли банки пишуть, що в них 8,25. То для того, щоб так не впадала у вічі різниця між купівлею і продажем. Ми нині купуємо долари вже по 8,28, а вони дають тільки по 8,20. А не продають взагалі! Моя родичка працює в банку, то вони мають наказ не продавати доларів, навіть якщо хтось здав”, — переконує мене.

Попри те, що знайти долари годі, українці примудряються скуповувати валюту рекордними темпами. За жовтень фізичні особи придбали валюти на 3,3 мільярда доларів. І хоча багато хто переконаний, що якби українці не кидалися панічно скуповувати долари, курс гривні був би стабільнішим, не це стало причиною девальвації. “Насправді готівковий валютний ринок — це лише 7-8% від усього валютного ринку країни. Тому навряд чи стійкий попит на валюту може призвести до суттєвого подорожчання долара”, — каже керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко.

“Як на мене, мета НБУ — відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом. А МВФ вимагає перейти до гнучкого курсу валют, — каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Перехід до гнучкого курсу може призвести до того, що у нас повністю зміниться робота валютного ринку. Так, як коливається курс гривня-євро, так само має коливатись і курс гривня-долар. Усі звикли, що як тільки є якесь коливання гривня-долар — НБУ втручається у роботу міжбанку. А вчора — позавчора Нацбанк лише спостерігав за ситуацією на міжбанку. Саме цього і вимагає МВФ. Зрештою, вчора у нас курс гривні знизився всього на піввідсотка. З точки зору МВФ — це взагалі несуттєве зростання. Гнучкий курс означає коливання у межах 5%. Тобто якщо взяти за основу 8,1 гривні за долар, то допустиме коливання — від 7,7 до 8,5 гривні за долар. Лише якщо курс виходитиме за межі цього коридору, НБУ має втручатись. На жаль, у нас усі надто звикли до стабільного курсу долара. І як тільки є якісь коливання, біжать скуповувати валюту”.

Нацбанк проти експортерів-олігархів?

Подейкують, НБУ дозволив гривні обвалитись, аби домогтися більших важелів впливу. На початку листопада Верховна Рада прийняла закон, який надає НБУ право зобов’язувати експортерів обов’язково продавати частину валютної виручки. Якщо експортери продаватимуть валюту, це частково вирішить проблему дефіциту доларів, а отже, підтримає курс національної валюти. Поки що закон не набув чинності, оскільки президент зволікає з його підписанням (зрозуміло, експортери, тобто олігархи, проти), тож єдиний інструмент підтримки курсу гривні — розпродаж золотовалютних резервів. А вони небезрозмірні. Тож експерти вважають, що Нацбанк допустив девальвацію, аби підштовхнути Віктора Януковича підписати цей закон.

Схожі новини