Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Історія створення та розвитку біткоїна

Біткоїни є децентралізованою криптовалютою. Нею не в змозі керувати жодна країна. Транзакції залишаються прозорими і в той же час анонімними

Система надійно захищена. Біткоїни нічим не захищені окрім зацікавленості покупців та продавців. Звідки починається історія криптовалюти? Саме з виникнення біткоїнів, які винайшов Сатоші Накамото. Він його автор. Саме він оприлюднив статтю про цифрову валюту. Майже через рік Накамото зміг випустити перше програмне забезпечення, щоб працювати з криптою.

Передумови виникнення біткоїна

Криптографія — це особлива технологія шифрування вихідного повідомлення у секретний код або шифр з його послідуючим дешифруванням. Цю технологію використовували вже багато десятиріч поспіль. Біткоїни створили не для того, щоб ліквідувати кризу, а для того, щоб у людей був вибір. Технологічна еволюція процесу крипти почалася десятиріччя тому.

Причини появлення біткоїнів — чого прагнула фінансова система:

  • спротив конфіскації;
  • конфіденційність транзакцій;
  • знецінювання фіатних грошей.

В 2008 році ще не існувало ринка криптовалюти. Економічна криза 2008 року стала у деякому розумінні причиною появлення криптовалюти, хоча сам Сатоші Накамото почав працювати над розробкою крипти ще у 2007 році. Він намагався вирішити глобальну проблему фінансового суверенітету. В цьому йому допоміг саме біткоїн — він допоміг відійти від традиційної грошово-кредитної політики.

Створення біткоїна

Криптовалюта біткоїн увійшла в обіг у 2009 році. Але статтю Сатоші Накамото про першу в світі крипту опублікували восени 2008 року. В документі тоді розкрили рішення проти глобальної фінансової кризи. З’являлася повністю незалежна та децентралізована платіжна система з обмеженою пропозицією активів. У статті використовували математичні концепції за багаторічні спостереження.

Біткоїни не випускаються центральною організацією або закладом — їх генерують за допомогою майнінгу криптовалюти. Швидке завершення розрахунку з правильною відповіддю дає змогу записати транзакцію до нового блоку. Чим вище вираховувальна міць, тим вище шанси завершити розрахунки швидше. Структура механізму видобутку біткоїнів полягає в тому, щоб підтримувати постійний час виробництва ланцюжків. Перша транзакція у мережі відбулася 12 січня 2009 року особисто Сатоші Накамото — він відправив 10 ВТС Hal Finney без сплати комісії.

Розвиток біткоїна

Біткоїни значно краще по своїм характеристикам традиційних грошей та валют, які ми використовуємо. Мережа, яку називають блокчейн біткоїну — це ніщо інше, ніж ПО, яке дає змогу керувати ВТС та забезпечувати їх безпеку. Ніхто не має змоги поринути у цю мережу та вкрасти гроші.

З початку виникнення ВТС він постійно набирає популярність — це дуже легко пояснити:

  • неможливо підробити;
  • анонімність;
  • визнання;
  • ніяких кордонів;
  • швидкість транзакцій.

Рост курсу біткоїна пов’язаний з тим, що в найближчому майбутньому криптовалюта може стати міжнародним стандартом для торгівлі і обміну. У криптомонет є всі ознаки золота — їх неможливо підробити, легко обміняти і вони не залежать від інфляції. Щоб покращити працездатність крипти, звеличити транзакційну пропускну здатність біткоїнів винаходять технологічні новшества — технології MAST, Schnorr, Bulletproofs.

Проблеми та виклики

Проблему регулювання біткоїна та масштабування крипти розглядають давно. Але на сьогодні ще не реалізували жодного рішення. Біткоїни працюють на програмному забезпеченні, створеному ще у 2007−2009 роках. Хоча розробники вносили покращення за цей час, головний код залишився тим самим. Але зараз світ крипти значно змінився. Користувачів стало більше в рази. Виросло число транзакцій, а мережа біткоїна сьогодні вже не може опрацювати їх швидко.

Форки біткоїна:

  • Bitcoin XT;
  • Bitcoin Classic;
  • Bitcoin Unlimited;
  • Bitcoin ABC.

Через великої кількості конкурентів виникає тиск на біткоїни. Наприклад, альткоїни перетягують на себе часть інвесторів і капіталізації, знижується динаміка в торгах. Через падіння волатильності основної крипти страждають інші монети, в результаті спостерігається загальний занепад.

Ранні приймачі біткоїна існували давно. Біткоїн не був найпершою криптою взагалі - він був першою криптою на блокчейні. Біткоінами зацікавлені у всьому світі, тому що його концепція унікальна — це валюта з децентралізованою системою. Також вони є відмінними брамами для інвестування. Перш ніж вкладати гроші в крипту, треба добре вивчити крипто індустрію та інвестування в цілому.

Схожі новини