Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому понад 40 відсотків виборців «проголосували ногами»?

Експерти пояснюють рекордно низьку явку політичною зневірою і навіть камерами на виборчих дільницях.

Нинішні вибори до Верховної Ради побили рекорд: досі такою низькою явкою не відзначалися жодні чергові перегони — ні президентські, ні парламентські. Своїм правом голосу, як свідчать оприлюднені Центрвиборчкомом цифри, 28 жовтня скористалися лише 57,99 відсотка виборців. Результат не дотягує навіть до найскептичніших прогнозів, в яких активність виборців експерти оцінювали щонайменше у 60 відсотків.

Затягування з опри­людненням остаточних даних щодо явки виборців було однією з гарячих тем післявиборчої ночі. Представники опозиції і комуністи угледіли у затримці злий умисел фальсифікаторів. Кажуть, заминка з оголошенням явки була через те, що після закриття виборчих дільниць почалися маніпуляції з бюлетенями на користь Партії регіонів і її висуванців. У ЦВК «кивали» на неорганізованість окремих виборчкомів. «Думаю, проблема і в людському факторі, і в організаційних моментах, — заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера. — Одні комісії більш організовані, інші — менш. Усе залежить від окремо взятої ОВК».

«Явочну» арифметику Центрвиборчком оприлюднив ближче до ранку. Для багатьох несподіванкою став не лише рекордно низький результат по Україні, а й висока пасивність електорату у південно-східних регіонах. У п’ятірці «задніх» опинилися Крим (49,45%), Одеська область (49,64%), Севастополь (49,65%), Хер­сонщина (50,9%). Недалеко втекли Миколаївська (52,19%), Дніпропетровська (52,93), Харківська (53,08%) та Кіровоградська (54,25%) області. Не дотягнула явка до 60% і у донбаській «твердині» Партії регіонів: на Донеччині активність виборців становила 59,72%, на Луганщині — 57,68%. Найвищою явкою традиційно відзначилися Львівщина (67,12%), Тернопільщина (66,78%), Волинь (65,74%). Важко назвати несподіванкою і закарпатський результат (51,61%): закарпатці і на попередніх виборах активністю не вирізнялися...

Найвищими щодо явки виборців були ставки соціологів: від 70 до 75 відсотків. Одним з аргументів заохочення виборців до участі у голосуванні називали мажоритарну складову парламентських виборів: мовляв, багато з тих, кого не надихнули партійні списки, підуть на дільниці, щоб проголосувати за свого кандидатата-мажоритарника. Очікування оптимістів не справдилися. Одні експерти кажуть, що далася взнаки зневіра українців у чесності виборів (яка від кампанії до кампанії лише поглиблюється). Інші додають до списку причин відсутність у бюлетенях графи «проти всіх». А дехто не виключає, що проти явки на виборах (особливо у сільській місцевості) спрацювали і відеокамери на дільницях: мовляв, багато з виборців, яких переконали, що їхнє волевиявлення не буде таємним, вирішили взагалі не йти на вибори.

Коментарі для «ВЗ»

Ігор КОГУТ, голова наглядової ради Національного екзит-полу-2012

Низьку явку можна розглядати як свого роду протест проти стану справ в Україні, безальтернативності вибору. Показники активності на сході і півдні лише засвідчили невіру виборців у добробут і стабільність, про які так багато говорить Партія регіонів. Далася взнаки і неможливість голосувати проти всіх. Скільки було б таких виборців на цих виборах? Цифру важко назвати. Але показовим є те, що навіть за два тижні до голосування тих, хто ще не визначився, було 20 відсотків. Серед цих людей були і ті, хто в результаті взагалі не пішов на вибори, і ті, хто прийшов на виборчу дільницю лише тому, щоб не сфальшували його голос. Маємо один відсоток виборців, котрі пішли на вибори і свідомо зіпсували бюлетені. Причому, за даними екзит-полу, найбільше таких виборців було на сході.

Олександр НЕБЕРИКУТ, представник Громадянської мережі «ОПОРА»

Особисто я очікував, що явка наближатиметься до 70 відсотків. З одного боку, немає такої ситуації, яка була 2004 року. А з іншого — маємо факти ув’язнення представників опозиції, сигнали щодо можливої міжнародної ізоляції України. Це мало б мобілізувати виборців. Та, очевидно, мобілізувало далеко не всіх. Частина активних виборців, яка традиційно ходить на вибори, проголосувала. А інша частина, яка мобілізується лише у критичні моменти, вочевидь, вирішила, що такий момент не настав... Відіграла свою роль і відсутність у бюлетенях графи «проти всіх». Багато з тих, хто виявляв свою позицію галочкою у цій графі, тепер взагалі не прийшли на вибори. Але у цьому немає нічого втішного. Бо в умовах, особливо мажоритарки, низька явка виборців дозволяє, використовуючи не надто складні маніпуляції з бюлетенями, фальсифікувати волевиявлення. Принаймні якийсь відсоток, який може вирішити результати мажоритарних виборів у тому чи іншому окрузі.

Схожі новини