Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Регіони» завойовують «мажоритарку»…

Прихильники опозиції на місцях захоплюються приємними для них екзит-полами, за якими демократи у партійних списках набирають у наступному парламенті більшість. Однак забувають, що погоду у Верховній Раді робитимуть мажоритарники. Вони стануть «золотою акцією». Попередні дані свідчать, що за рахунок мажоритарного компоненту Партія регіонів і далі правитиме бал у сесійній залі…

У Криму «регіонали» беруть 9 із 10 мандатів в одномандатних округах. Сателітом ПР можна вважати іншого кримського фаворита — представника партії «Союз» Лева Миримського.

На Вінниччині перевагу теж мають кандидати від влади. Попри те, що у Раду проходять колишній «нашоукраїнець» Петро Порошенко, «помаранчевий» Микола Катеринчук, представник «Батьківщини» Іван Мельничук, решта п’ять мандатів — за самовисуванцями, які, можна не сумніватися, незабаром поповнять лави провладної більшості. Вінницька сенсація — «проліт» Оксани Білозір. Покровительство кума Порошенка їй не допомогло.

На Волині впевнено почуває­ться лише кандидат від «Свободи» Євген Мельник. Схоже, не буде проблем з входженням у Раду у нафто-газових олігархів — самовисуванців Ігоря Палиці та Ігоря Єремеєва. На мандат претендує позапартійний висуванець Сергій Мартиняк, якого може «підібрати» ПР.

У Дніпропетровській області перемогу у 16 одномандатних округах здобула Партія регіонів. Немає сумніву, що у її фракцію увіллється ще один переможець — безпартійний Яків Безбах. У всіх 14 округах перемогли і «регіонали» Харківщини.

Так само переможно, як ФК «Шахтар», виступив у Донецькій області 21 кандидат-мажоритарник. Дев’ятеро «регіоналів» представлятимуть Луганщину, ще двоє самовисуванців з цього краю, не виключено, поповнять фракцію Чечетова. Дев’ять депутатських крісел треба готувати для «регіоналів» із Запоріжжя, п’ять — для їхніх кіровоградських колег. Із Житомирщини у парламент наразі проходить лише один опозиціонер — “бютівець” Геннадій Зубко. Місце у Верхов­ній Раді застовпили за собою спікер Володимир Литвин, автор скандального закону про наклеп Віталій Журавський.

Не має жодних шансів одеська опозиція. Серед «регіоналів», які тріумфують у Південній Пальмірі, виділимо екс-голову ЦВК Сергія Ківалова. На Полтавщині на одному з округів несподівано лідирує «свободівець» Юрій Бублик. Несподіванкою стала тут і поразка телеведучої-нардепа від «УДАРу» Ольги Герасим’юк.

У Рівенській, традиційно «помаранчевій» області, разом із чотирма демократами проривається у Раду «регіонал» Микола Сорока. На Сумщині разом із «директором парламенту» Олександром Волковим проходять у Раду три висуванці від «Батьківщини» і два «одноосібники».

На Закарпатті добру нагоду пройти у Раду мають брати Вік­тор і Павло Балоги. Натужно змагається ще один Балога — Іван. Знову займе місце у сесійній залі двоюрідний брат Балог — Василь Петьовка. За три мандати суперничають представники ПР.

Усі сім делегованих для Івано-Франківщини місць у парламенті зарезервували представники демократичних сил — два «свободівці», чотири висуванці «Батьківщини» і один луценківський повпред — Олесь Доній. Опозиція забрала всі п’ять мандатів у Тернопільській області. А от у сусідній Хмельницькій області її справи кепські — лише один мандат із семи.

Приблизно така ж сама ситуація на Київщині: з 9 округів лише в одному перемагає «УДАР», ще в одному — «Батьківщина». У всіх решти випадках домінують люди партії влади. Прикметно, що у цій області «пролетів» «співочий ректор» Михайло Поплавський.

Сенсація у Миколаївській, загалом лояльній до провідної партії, області — тут великі шанси на перемогу у двох представників «Батьківщини». У сусідній Херсонщині лише один «боєць» від Кличка може скласти альтернативу чотирьом іншим провладним кандидатам. У Черкасах найбільша інтрига — чи зуміє «Батьківщина» витіснити землемагната Богдана Губського — боротьба іде за кожен голос. На Буковині — фіфті-фіфті: по два мандати завоювали представники опозиції і Партії регіонів. На Чернігівщині прогнозовано переміг скандально-радикальний Олег Ляшко. У Севастополі — ще одна одіозна фігура: розробник мовного закону Вадим Колесніченко.

Великі бої за депутатство ідуть у Києві. «Пролетіли» тут Тарас Чорновіл, Степан Хмара, Вадим Карасьов. Перемагають на столичній «мажоритарці» опозиційні нардепи Володимир Яворівський, Володимир Бондаренко, Володимир Ар’єв, Ксенія Ляпіна, Олександр Чорноволенко та інші їхні колеги з демтабору. Схоже, серце України опозиція нинішній владі не віддала…

Схожі новини