Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Камери вже є, але ще «не бачать»

На Львівщині уже встановили 80% камер відеоспостереження на виборчих дільницях

Трохи більше тижня залишилося до того моменту, як під час процесу всенародного волевиявлення 28 жовтня виборці зможуть на власні очі побачити технічну новацію — камери відеоспостереження на виборчих дільницях. На кожній дільниці їх буде по дві. Кореспондент “ВЗ” подивилася на відеокамери і розпитала про них відповідальних осіб.

У львівській середній школі №48 (вул. Рубчака, 8) — дві виборчі дільниці: №462064 і №462065 (виборчий округ №117). Завідувач господарської частини школи Роман Серденько показує мені дві маленькі відеокамери, які вже встановлені в актовому залі на другому поверсі навчального закладу. “Інші дві — на іншій дільниці, що у спортзалі, але ми їх там прикрили, бо йдуть уроки, діти можуть випадково м’ячем вдарити”, — пояснює завгосп.

В актовому залі учні молодших класів саме роблять гімнастику під музику. Камери — над дверима в зал, по обидва боки від великого годинника. Вони такі маленькі, що на них одразу і уваги не звернеш... Відразу зазначу: камери не будуть скеровані у кабінки для голосування, тож виборці можуть бути спокійними — про те, хто за кого проголосував, ніхто не довідається!

“Їх привезли тиждень тому (8 жовтня. — Авт.), — пояснює пан Роман. — Прийняв їх директор школи, відповідаю за них я і директор також. Камери розвернули так, щоб вони дивилися на стіл комісії і на виборчу урну, куди кидатимуть бюлетені. За десять днів до дня виборів їх мають ще раз налагодити, якщо треба скорегувати їх напрям. Тоді камери запустять у тестовому режимі”.

Завгосп каже, що учні ніяк не реагують на камери: “Для них це вже не дивовижа”. Ідемо в інший кабінет, де мені демонструють білу шафку на стіні — там під замком знаходиться ноутбук, за допомогою якого відбуватиметься увесь “он-лайн-процес”. “Хоча камери ще не працюють, обладнання підключено, зв’язок з ЦВК є, — каже пан Роман. — Коли нам потрібно було підключити магнітофон, ми витягнули з розетки обладнання, то нам одразу з Києва подзвонили: чому порушений зв’язок? Одразу йде сигнал до Києва”.

“Чи добре охороняють відеокамери?” — запитую. “Охорона в нас у школі є, усі кабінети і зали у нас зачиняються”. Згадую, що на вході у школу бачила лише одного охоронця, та й той — середнього віку. “А якщо камери зникнуть, то що буде?” — ставлю провокаційне запитання. “Чому вони мають зникнути?” — дивується завгосп. “Ну ви ж чули, що у Полтавській області камери вкрали?”. “Ну, вкрали. Але ж що сказали по телебаченню? Розслідують, і є запасні”.

Що буде з камерами після виборів, у школі не знають. Роман Серденько каже, ще немає розпорядження, що з ними робити, в тому числі не знають про це ні в окружній виборчій комісії, ні в ЦВК. До речі, саме того дня у школі спеціалісти з “Укртелекому” перевіряли і монтували телефонні лінії. Молодий хлопець відмовляється назвати своє ім’я, каже, йому зайвих проблем не потрібно. Але розповів, що Інтернет тут працює стабільно. “Передача перевірена ще до того, як встановлювалися камери, — каже “укртелекомівець”. — Майже всюди передача ідеальна, тобто для роботи камери швидкості вистачає. Якщо десь вилізе якесь пошкодження, наші хлопці одразу відремонтують”.

Коментар для «ВЗ»

Федір АЛЄЙНИКОВ, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Львівської облдержадміністрації

У Львівській області на кожній звичайній виборчій дільниці встановлено камери відеоспостереження. Вони скеровані на столи для видачі бюлетенів і на виборчі скриньки, куди виборці вкидатимуть свої бюлетені. Загальна кількість відеокамер, які надійшли до Львівської області, — 2 074. Лише на спеціальних виборчих дільницях (у лікарнях і пенітенціарних закладах) камери не будуть встановлені. Загальна сума по Україні, витрачена на закупівлю камер, — трохи менше, ніж мільярд гривень. На одну виборчу дільницю витрачено трохи більше 7 тисяч гривень. У комплект входять ноутбук, дві камери і обладнання.

Близько 75-80% камер по області вже встановлено. По Львову завершується процес встановлення. Прикрих випадків крадіжки, як у Полтавській області, на Львівщині не зафіксовано. Але якщо таке трапиться, у ЦВК резерв камер є і будуть встановлені додаткові. Не пізніше, ніж за 10 днів до дня голосування уповноважена особа ЛОДА на кожній дільниці передасть представнику дільниці ключі доступу до протизламної шафи, де встановлений ноутбук. Тоді ж відбудеться випробування системи відео-

спостереження, і камери почнуть працюватимуть в режимі “он-лайн”. З 8-ї години ранку у день виборів, 28 жовтня, ці камери транслюватимуть на сайт ЦВК картинку з дня голосування з усіх виборчих дільниць. Після 20-ї камери відключаються з режиму “он-лайн” і працюватимуть лише в режимі запису підсумкового вечірнього засідання комісії.

А тим часом...

Дочірня компанія російської фірми «Ситроникс», якій з держбюджету України виділили мільярд гривень на встановлення камер відеоспостереження, використовує б/у камери, які стояли на дільницях у Росії під час президентських виборів у Росії в березні 2012 року. Про це заявляв народний депутат України Руслан Князевич (НУНС).

Схожі новини