Клієнтів усе менше, а витрати все більші...
Як вплинуло нововведення з перевіркою Covid-сертифікатів на ресторанний бізнес?
З 30 жовтня у Львові діє суворий двотижневий локдаун. Без Covid-сертифіката, ПЛР-тесту не можна відвідувати ресторани, кафе, салони краси тощо. Натомість у громадський транспорт впускають без цих документів, проте там має бути завантаженість лише наполовину, а пасажири — у масках. Без паспорта вакцинації можна зайти лише у продуктові магазини, аптеки та заклади, де торгують товарами першої необхідності. Як вплинуло нововведення на ресторанний бізнес, чи поменшало у залах гостей, оскільки відсоток вакцинації серед львів’ян ще доволі низький — двома дозами вакциновано лише 37%.
Адміністраторка кав’ярні в центрі Львова пані Оля каже, що «червоні» карантинні обмеження — нищівна загроза для ресторанного бізнесу. З суботи, 30 жовтня, у кав’ярні відчутно поменшало гостей, отож, виручка теж знизилася. А ось витрати рестораторів незмінні. За минулий місяць за газ довелося заплатити понад сто тисяч гривень… За листопад, який охопить період карантинних обмежень, власникам прийде платіжка зі ще вищими цінами. Тож клієнтів усе менше, а витрати все більші…
Як сказав для «ВЗ» генеральний директор Kumpel Group Володимир Гнатюк, у «червоній» зоні ресторани демонструють дуже відчутне погіршення показників — у середньому падіння обігу від 30 до 55%. Частина закладів (30−40%) перейде у режим доставки (за низького потоку відвідуваності економічно більш вигідно сконцентруватись саме на цьому каналі продажів).
«Питання, працювати в таких умовах чи поставити ресторан «на паузу» і працювати тільки на доставку і самовинос, розглядається в кожному ресторані, — зазначив Володимир Гнатюк. — Очікуємо орієнтовні втрати обігу за 2021 рік плюс-мінус 40% від обігу 2019 року.
Перший крок, на який ми пішли з 30 жовтня, — зменшили години роботи в частині закладів".
Володимир Гнатюк зазначає, що ситуація з кожним локдауном стає все складнішою, і ресторанний бізнес на межі… Орендодавці все важче йдуть на поступки щодо зменшення вартості оренди на період локдауну, комунальні тарифи постійно зростають…
«Немає жодних державних дотаційних заходів, як в інших цивілізованих країнах. Стає все менше зацікавлених людей, які хочуть працювати у нашій сфері, — каже він. — За останні півтора року більш ніж половина кваліфікованих кухарів, офіціантів, барменів або виїхала за кордон, або змінила сферу діяльності на незалежну від локдаунів».
Адміністраторка салону краси в центрі Львова Інна розповіла, що із запровадженням «червоної» зони кількість клієнтів знизилася вдвічі. Деяких майстрів відправили у вимушену відпустку, бо досі не мають другої дози вакцини.
Натомість для громадського транспорту — неписані правила. Хоча пасажири у масках, але салони забиті вщерть, особливо у час пік… Чи це не є абсурдом? Адже саме у громадському транспорті люди, які стоять чи сидять одне до одного впритул, мають шанс заразитися. У ресторані умови перебування більш безпечні… Тим часом музеї також простоюють і чекають «кращих часів».
Як сказав на брифінгу голова Львівської ОТГ Андрій Садовий, він особисто запропонує міській комісії з надзвичайних ситуацій послабити карантинні обмеження. «Можемо використати закордонний досвід і на першому етапі відкрити індивідуальне відвідування галерей та музеїв за попереднім записом і за умови повної вакцинації, — каже. — Як тільки ситуація у лікарнях стабілізується, всі заклади відкриються для відвідувачів. Але, знову ж таки, є одна ключова вимога — 100%-на вакцинація».
Читайте також: У Львові почали вакцинувати дітей: що варто знати батькам?