Передплата 2024 «Добра кухня»

«Якщо діти виберуть заняття з будь-якого виду спорту замість „залипання“ у гаджетах — це вже маленька перемога»

Вчитель із Львова Микола Линдюк переміг у всеукраїнському проєкті «Грай за рівність» для викладачів фізичного виховання

Фото з альбому Миколи Линдюка
Фото з альбому Миколи Линдюка

Львівський ліцей імені Івана Пулюя вміє дивувати перемогами. Особливо спортивними. Лише три місяці тому дівчата під керівництвом вчителя фізкультури Тараса Гливи привезли «золото» з Всеукраїнських змагань з черліндингу «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги», аж тут нова «заявка» на перемогу. Учитель фізкультури ліцею Микола Линдюк Микола став одним з переможців у всеукраїнському проєкті «Грай за рівність».

Змагання відбувалося серед 80 вчителів, які взяли участь у проєкті Klitschko Foundation. Вчитель фізичної культури не лише пройшов інтенсивний 4-денний тренінг, а й виграв для свого ліцею сучасний спортивний інвентар, який дозволить проводити заняття у 6 модулях НУШ (нової української школи). Про цю перемогу пан Микола розповів журналістці «ВЗ».

— Коли побачив, що відкрито прийом заявок на Всеукраїнський проєкт «Грай за рівність», одразу подав необхідні документи, — каже пан Микола. — Бо завжди мріяв створити середовище, у якому кожна дитина, незалежно від статі, почуватиметься рівною на спортивному майданчику чи у спортзалі. Адже саме ми, вчителі, часто впливаємо на мотивацію та мрії наших учнів. Проєкт дав мені інструменти та знання, щоб це все втілити.

За словами Миколи Линдюка, участь у проєкті взяли 80 вчителів з усієї України і пройшли тренінгову програму, яка допоможе їм створити гендерно рівні умови на уроках фізичної культури. Крім того, значна частина інтенсивних занять була присвячена розвитку у самих вчителів навичок заохочувати своїх підопічних до занять спортом. Після завершення навчання всі учасники проєкту реалізують локальні спортивні ініціативи у своїх школах: змагання, челенджі, фестивалі та конкурси. І за свою активність та наполегливість отримають від Klitschko Foundation набір сучасного спортивного спорядження для підтримки шкільних заходів.

— Як і більшість вчителів, відчуваю особисту відповідальність, насамперед, за безпеку учнів, — каже Микола Линдюк. — Ну, і, звісно, за їхній вибір. Не вимагаю, аби вони ставали чемпіонами. Але навіть те, що вони оберуть 40-хвилинне заняття з будь-якого виду спорту замість «залипання» у гаджетах — це вже маленька перемога.

За словами директорки благодійної організації Klitschko Foundation Ангеліни Осандчої, вчителі фізичного виховання залучили понад 20 тисяч дітей з різних регіонів України до спортивних активностей у межах проєкту. Попри повітряні тривоги та відключення електроенергії, учасники проєкту продовжують популяризувати рівність у спорті та залучати до нього якомога більше людей. «Грай за рівність» — проєкт, покликаний допомогти побачити не просто учениць, які потребують підтримки на уроці фізичного виховання. Це проєкт, який допомагає роздивитись особистість, стерти гендерні стереотипи у спорті. Урівняти можливості дівчат та хлопців в їхніх шансах на успішне та вільне майбутнє.

Схожі новини