Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Абрамовіч уже без "Челсі"

Через жорсткі санкції, накладені Британією на російського олігарха, його футбольний клуб може не дограти цей сезон. Грошей немає...

Англійська прем'єр-ліга відсторонила російського власника лондонського "Челсі", олігарха Романа Абрамовіча, від управління цим топклубом. Причина - запроваджені Лондоном жорсткі санкції проти Абрамовіча.

"Челсі" ще має трохи готівки, але на довго її не стане…

"Після введення санкцій урядом Великої Британії Рада Прем'єр-ліги зняла Романа Абрамовіча з посади директора футбольного клубу "Челсі", повідомила АПЛ. - Рішення Ради не впливає на здатність клубу тренуватися й проводити матчі, як це передбачено умовами виданої урядом ліцензії, термін дії якої завершується 31 травня 2022 року".

Утім, як інформує британське видання The Telegraph, банк Barclays уже заблокував корпоративні кредитні картки "Челсі", а відтак цей сезон "аристократи" можуть не дограти. Представники "Челсі", повідомляє The Telegraph, уже повідомили британський уряд, що насправді клуб навряд чи зможе "тренуватися й проводити матчі". Мовляв, клуб іще має трохи готівки, але її вистачить не надовго. Тож уже незабаром "Челсі" не зможе платити за охорону й обслуговування футбольних матчів за своєю участю…

Британські санкції проти семи олігархів

Роман Абрамовіч потрапив до компанії зі семи багатющих російських олігархів, на яких після нападу РФ на Україну Сполучене Королівство наклало жорсткі санкції. Крім власника "Челсі", це "алюмінієвий король", акціонер En+Group Олег Дерипаска (має на Туманному Альбіоні купу нерухомості), виконавчий директор компанії "Роснєфть" Ігор Сєчін, виконавчий директор компанії "Газпром" Алєксєй Міллєр, президент компанії "Транснєфть" Ніколай Токарєв і голова ради директорів банку "Росія" Дмітрій Лєбєдєв.

Загальний статок цих семи російських багатіїв, наближених до Путіна, оцінюють у 15 мільярдів доларів. Причому найбагатшим (принаймні, офіційно) є якраз Роман Абрамовіч. Статок власника "Челсі", акціонера металургійних компаній "Євраз" і "Норільскій нікель" оцінюють аж у 9 мільярдів доларів. Згідно з новим санкційним режимом, активи цих російських багатіїв у Великій Британії заморожені. Цим олігархам також заборонено в'їжджати до Сполученого Королівства, а британським громадянам заборонено вести з ними будь-яку фінансову діяльність.

Раніше, коли щойно "запахло смаженим" (тобто стало зрозуміло, що після нападу РФ на Україну Британія обов'язково запровадить жорсткі санкції проти російських олігархів), Абрамовіч намагався швиденько продати "Челсі". Писали, що начебто хоче чотири мільярди фунтів, але віддасть навіть за два... Але продати "Челсі" Абрамовіч не встиг, а тепер уже не зможе. Утім, як інформують британські ЗМІ, попри те, що на "Челсі" накладено арешт, не виключено, що знаменитий топклуб усе-таки продадуть. Але лише для того, щоб "аристократи" могли далі функціонувати - Абрамовічу гроші від цього продажу не дістануться.

"Абрамовіч близький до президента РФ"

"Я не знаю, що буде завтра, - цитує sport.ua головного тренера "Челсі" Томаса Тухеля після 30-го туру АПЛ, у якому "сині" перемогли "Норвіч". - Щодня щось нове... Поки нам вистачає футболок і в нас є автобус, аби їздити на матчі, ми це робитимемо й боротимемося". Як бачимо, літаком футболісти й тренери клубу Абрамовіча пересуватися вже не можуть…

Ситуацію також прокоментував іще один футбольний фахівець із Німеччини, головний тренер "Ліверпуля" Юрґен Кльоп. "Томас Тухель, гравці й усі працівники "Челсі" не несуть відповідальності за те, що відбувається довкола них, - переконаний Кльоп. - Лише одна людина справді винна – це Путін. Не знаю про роль Абрамовіча у цьому, але протягом років можна було зрозуміти, що він досить близький до президента РФ. Гадаю, уряд Великої Британії усе зробив правильно. Так, це не добре для "Челсі" та його вболівальників. Я це розумію, але дії Лондона були логічними".

Санкції проти власника "Челсі" вже відлякали спонсорів футбольного клубу Абрамовіча. Титульний спонсор "синіх", телекомунікаційний та інтернет-провайдер Three, припинив співпрацю з "Челсі" й вирішив прибрати свій логотип із клубних футболок. А технічний спонсор "Челсі", американська компанія Nike, ось-ось розірве контракт із клубом. 2016 року "Челсі" підписав із Nike 15-річний контракт - на 900 мільйонів фунтів. У разі його розірвання "сині" втратять 540 мільйонів фунтів.

А португалець несправжній!

Цікаво, що Абрамовіч зараз став "токсичним" також у Португалії, громадянство якої нещодавно одержав. У Порту правоохоронці затримали рабина Даніела Літвака, який допоміг Абрамовічу стати "португальцем".

Як повідомляє видання Publico, Літвак займається документами нащадків представників єврейської громади Піренейського півострова, яких свого часу переслідували в Португалії та Іспанії. Як інформує Reuters, поліція підозрює, що португальське громадянство Абрамовіч одержав незаконно.

А от представник компанії Millhouse, яка керувала активами Абрамовіча, стверджує, що мільярдер багато років вивчав історію своєї сім'ї та "за допомогою рабинів і лідерів громад у кількох країнах" виявив, що частина його предків колись приїхала до РФ із... Португалії. Можна тільки догадуватися, скільки це "відкриття" Абрамовічу коштувало…

А тим часом…

Президент УЄФА Александер Чеферін вважає, що рішення цієї організації розірвати вигідний спонсорський контракт із "Газпромом" (через напад РФ на Україну) було абсолютно слушним.

"Ми правильно зробили, що розірвали угоду з "Газпромом". Це коштує нам грошей, але ж гинуть люди... Я щодня спілкувався з президентом УАФ Андрієм Павелком". І я попереджав Росію наперед, що буде саме так. Ми відібрали у РФ фінал Ліги Чемпіонів, запровадили різні спортивні санкції. Крім того, ми пожертвували гроші українським дітям і біженцям".

Нагадаємо, УЄФА й ФІФА позбавили футбольну збірну Росії права зіграти у плей-оф до Мундіалю-2022, тож тепер вона точно не виступить на чемпіонаті світу в Катарі. УЄФА також заборонив усім російським футбольним клубам грати у єврокубках.

Читайте також: Чого досяг Путін за понад 2 тижні масштабної війни проти України?

Схожі новини