Передплата 2024 ВЗ

Чого досяг Путін за понад 2 тижні масштабної війни проти України?

РФ своїми діями зруйнувала міф про могутність власної армії

По-перше, більшість напрацьованих політичних відносин РФ з ЄС майже зруйновано, у всіх політичних еліт Європи остаточно «відкрились очі». У ЄС максимальний рівень консолідації щодо антиросійських дій за багато років. Також за багато років найвищий рівень консолідації між ЄС та США, між ЄС і НАТО, які швидко долають багато прірв, зокрема, у військовій та енергетичній сферах. Німеччина, Франція чи Угорщина ще «мутять воду», але не так активно.

По-друге, токсичність Путіна та РФ максимальна, адже весь світ бачить не лише варварські бомбардування, але й неадекватні погрози ядерною зброєю, а також погорози атомними об’єктами. Ганьба за усі російські злочини супроводжуватиме РФ та її народ десятиліттями. Наслідком війни є не лише масштабні та історично рекордні санкції, але й ізоляція, розрив політичних, комерційних, культурних, спортивних та інших зв’язків. Також помітне дистанціювання багатьох нейтральних чи лояльних до РФ держав, особливо на Генеральній Асамблеї ООН, щоб не асоціюватись із звірствами. Навіть Китай стриманий в оцінках, а Венесуела, Іран та інші на порозі прийняття дуже привабливих економічних пропозицій.

По-третє, економіка Росії не тільки втратила потенціал до зростання та розвитку, але й має чудові шанси на дуже відчутні падіння та дефолт у найближчі місяці. Росіяни швидко позбуваються усіх цивілізованих сервісів та товарів, повертаються до совка, і поруч з тим їм бракує розуму, щоб визначити, що у цьому винен Путін.

Поруч з тим, Путін використав війну для перетворення РФ на неоСРСР сталінського типу, де тотальним є владний контроль, опозиційні політики та ЗМІ пішли у минуле, а вільний Інтернет в сенсі інформації майже недоступний.

РФ своїми діями також зруйнувала міф про могутність власної армії, що поглиблює загрози безпеці РФ зі сторони багатьох сусідів з територіальними до неї претензіями.

Окрім того, у ході кампанії Путін вже втратив значну частину елітних військ, багато ракет та військової техніки. При цьому, російська міжнародна пропагандистська інфраструктура знищена. Все це не скасовує, а загострює ризики невдоволення еліт та можливості зради оточення. При цьому, «зазомбоване» телевізором населення РФ у більшості безнадійне.

По-четверте, українська економіка та інфраструктура отримали шалені удари і потребують мільярдів $ від Заходу, трагічні втрати серед військових та цивільних, багато людей переселились за кордон чи в інші регіони. Деякі з міст тимчасово окуповані, але головні стратегічні міста вистояли, а політично-воєнне командування сильне та стабільне.

Якщо ж оцінювати «вимоги Путіна», то в Україні стало значно більше якісної зброї, аніж було до війни, а кількість Захисників зросла на сотні тисяч. Рівень патріотизму, консолідації суспільства та антиросійських настроїв рекордні за весь період незалежності, проросійські настрої в Україні рекордно низькі, а мешканці російськомовних міст з прапорами України протестують проти російських окупантів.

Поруч з тим, проросійські сили в країні залишаються і тимчасово маскуються за патріотизмом. Дистанція між Україною і ЄС дуже швидко скорочується, з НАТО цей процес йде повільніше. Рівень міжнародної військової, політичної та фінансової підтримки України рекордні за історію не лише нашої держави, але й є неймовірним у масштабах світу.

Джерело

Схожі новини