Передплата 2024 ВЗ

Ліжка з картону, медалі – з перероблених ґаджетів

Головним пріоритетом організаторів Олімпіади-2020 в японському Токіо є «екологічність»

23 липня, о 14.00 за київським часом, у японському Токіо відбудеться урочиста церемонія відкриття літньої Олімпіади-2020. Так-так, саме 2020, бо це ж ті самі Олімпійські ігри, які не відбулися минулого року через пандемію коронавірусу. Утім, справжнього свята перемоги над клятим ковідом у Токіо не буде. Епідемічна ситуація в Японії не дуже райдужна. Ще тиждень тому (!) організатори не знали, чи Олімпіада точно відбудеться… Як це не прикро, усі змагання японських Ігор пройдуть майже без глядачів (на деякі арени допустять певну кількість школярів).

Кілька днів тому орга­нізатори літньої Олімпіа­ди-2020 повідомили, що коронавірус виявлено у чоти­рьох атлетів, які вже посели­лися в Олімпійському селищі.

А серед тих осіб, що беруть участь у підготовці й проведен­ні Ігор, виявили 71 інфікованого коронавірусом (у тому числі 40 японців). Пандемія, яку ніяк не може здолати Японія, змінить церемонію нагородження при­зерів Олімпіади-2020. Як пові­домив президент МОК Томас Бах, спортсмени самі будуть вдягати собі на шию медалі (раніше це робили високопо­садовці, спортивні чиновники або колишні чемпіони). «Лю­дина, яка кладе медаль на під­нос, робитиме це в оброблених рукавичках, — каже Бах. — Аби спортсмен був упевнений, що медалі ніхто не торкався». На церемонії нагородження та­кож заборонені рукостискання та обійми.

Напередодні Ігор МОК за­твердив нове гасло Олімпій­ських ігор. Тепер воно зву­чатиме так: «Швидше, вище, сильніше — разом» (латиною — citius, altius, fortius — communis). Раніше гаслом був ви­слів «Швидше, вище, сильні­ше», тож МОК просто додав слово «разом». Здавалося б, дрібниця, але президент МОК Томас Бах назвав це «епохаль­ною подією»…

Чого очікувати у Токіо укра­їнським уболівальникам? Літо не зима, тож медалі у «синьо-жовтих» атлетів точно будуть. Але скільки? У нашому Мінмо­лодьспорту кажуть, сподіва­ються на 10−15 нагород. А от аналітики з компанії Gracenote прогнозують збірній Україні аж 21 медаль — вісім золотих, п’ять срібних і вісім бронзо­вих. Це було би супер! Шан­си зійти на п’єдестал українці матимуть у легкій атлетиці, бо­ротьбі, водних видах тощо.

Тим часом спортсмени, що поселилися в Олімпійському селищі, обговорюють «еколо­гічні» ліжка, на яких сплять. Ці меблі зроблено з… картону.

Загалом, відсутність шкоди для довкілля — пріоритет для організаторів Ігор. Електрика надходить із відновлювальних джерел, Олімпійський факел зроблено з алюмінієвих відхо­дів, а медалі — із переробле­них ґаджетів… Картонні ліжка спричинили чутки: мовляв, це для того, аби спортсмени, бо­ячись, що ліжка розваляться, не займалися на них сексом, — і у такий спосіб менше кон­тактували одне з одним, не наражаючись на інфікування коронавірусом… Ці чутки роз­віяв 21-річний ірландський гімнаст Ріс МакКленаган. Він розмістив у соцмережах ві­део, на якому стрибає на сво­єму картонному ліжку. Якщо можна стрибати, то й сексом займатися можна… Органі­затори подякували ірландце­ві: «Дякуємо за розвінчання міфу».

Читайте також: МОК затвердив новий девіз Олімпійських ігор

Схожі новини