Передплата 2024 «Добрий господар»

До Парижа з надією

Експерти вважають, що на літніх Іграх-2024 Україна здатна завоювати від 10 до 15 олімпійських нагород

Фото nbcuniversal.com
Фото nbcuniversal.com

У п’ятницю, 26 липня, у французькому Парижі офіційно cтартують літні Олімпійські ігри, які триватимуть до 11 серпня. Замість традиційного стадіону, цього разу церемонія відкриття Ігор відбудеться на річці Сені та її набережній… Понад 10 тисяч олімпійців розіграють 329 медалей — у 32 видах спорту.

Як розповів президент Наці­онального олімпійського комі­тету (НОК) Вадим Гутцайт, збір­ну України на Іграх-2024 у Парижі представлять 140 олімпійців, які зма­гатимуться у 23 видах спорту. Зокре­ма, у двох із чотирьох, які дебютують на Олімпіаді, а саме у брейкінгу, або ж брейк-дансі, та скелелазінні (ще у двох дебютних видах, скейтбордингу й серфінгу, українців не буде).

Найбільше українців змагатимуть­ся на паризькій Олімпіаді у легкій ат­летиці - 25 спортсменів. Українське представництво в інших видах спор­ту буде таким: футбол — 18, стриб­ки у воду — 9, веслування (на байдар­ках і каное, слалом) — 9, боротьба — 9, художня гімнастика — 6, академічне веслування — 6, спортивна гімнастика — 6, теніс — 6, стрільба — 6, фехтуван­ня — 6, плавання — 5, дзюдо — 5, вело­спорт — 4, бокс — 3, брейкінг — 3, су­часне п’ятиборство — 3, настільний теніс — 3, скелелазіння — 2, артистич­не плавання — 2, стрільба з лука — 2, бадмінтон — 1, важка атлетика — 1.

Порівняно із зимовими Іграми, літ­ні завжди були для України успіш­нішими: зі 148 олімпійських меда­лей, які завоювали наші спортсмени, 139 нагород вибороли саме на літніх Олімпіадах, інформує sport.ua. Най­більше — у боротьбі й легкій атлети­ці (по 18), боксі (15), спортивній гім­настиці (12), веслуванні на байдарках (10) і плаванні (9).

Скільки медалей може завоюва­ти Україна у Парижі? Експерти вва­жають, від 10 до 15. Зокрема, укра­їнцям прогнозують успіхи у плаванні, веслуванні, стрільбі, фехтуванні, бок­сі, боротьбі, легкій атлетиці тощо. Зокрема, покладаємо надії на плав­ця-марафонця Михайла Романчу­ка, Марину Бех-Романчук (потрійний стрибок), боксера Олександра Хиж­няка (у Токіо золота медаль від ньо­го «втекла», може, у Парижі нарешті її «спіймає»?). Також сподіваємося на наших ветеранів, борця Жана Бе­ленюка (єдине «золото» України на Олімпіаді-2020) і титуловану фехту­вальницю, шаблістку Ольгу Харлан.

Якщо на Іграх у Токіо «стопудову» золоту медаль для України мав завоювати боксер Олександр Хижняк (не «зрослося»), то на Олімпіаді в Па­рижі наша найбільша надія — на зо­лоту нагороду в легкій атлетиці, яку може вибороти стрибунка у висоту Ярослава Магучіх.

Магучіх — чемпіонка Європи й сві­ту, авторка унікального планетар­ного рекорду. Нещодавно в тому ж Парижі українка подолала план­ку, встановлену на висоті 2 метри 10 сантиметрів! Ярослава має усе, аби стати олімпійською чемпіонкою. Го­ловне, аби впоралася з величезним психологічним стресом. Усе-таки Олімпіада — це особливі змагання, вантаж відповідальності на яких є найбільшим…

Схожі новини