Передплата 2024 «Добрий господар»

Такі «три корони» нас не налякають

У матчі Кубка Девіса суперником чоловічої збірної України з тенісу буде збірна Швеції. Команда титулована, але всі її досягнення – у минулому

5-7 квітня відбудуться матчі 2-го раунду Першої групи Євро-Африканської зони розіграшу тенісного Кубка Девіса між збірними України та Швеції. Переможець протистояння зможе поборотися за право виступати у Світовій групі турніру. Поєдинок прийматиме дніпропетровський БТК «Мегарон», тож протистояння пройде на корті з хардовим покриттям, повідомив офіційний сайт Федерації тенісу України. Честь України захищатимуть Олександр Долгополов (22-й у світовому рейтингу АТР), Сергій Стаховський (106), Ілля Марченко (121) та Денис Молчанов (242). На думку капітана нашої команди Михайла Філіми, на сьогодні це найсильніші тенісисти України.

У шведів на корт вийдуть Крістіан Лінделл (540-й у світовій класифікації), Маркус Ерікссон (649), Роберт Ліндштедт (6-й у парному рейтингу), Йохан Брюнстрем (52-й в парному рейтингу). Не зіграє проти України лідер команди Робін Содерлінг. Якщо зважати на рейтинг заявлених тенісистів, то фаворитом протистояння можна назвати нашу збірну. Однак у Європі добре відомі шведські юніори, а тому капітан збірної Швеції, Фредрік Розенгрен, може застосувати саме цей резерв. Нагадаємо, капітан може провести дві заміни в реєстраційній заявці не пізніше, ніж за годину до початку офіційної церемонії жеребкування, яка відбудеться 4 квітня о 14.00.

У першому раунді Першої групи Євро-Африканської зони розіграшу Кубка Девіса 1-3 лютого наша команда здобула чудову перемогу над дуже сильною збірною Словаччини. Надвагомий внесок для досягнення мети зробив найсильніший нині український тенісист Олександр Долгополов. У цих зустрічах спортсмен виступав із травмою. Однак прагнення бути корисним для національної команди взяло гору. У тому матчі ще однією перешкодою на шляху нашої збірної виявився суддя. Рішення рефері в кількох епізодах були настільки суперечливими, що після парного протистояння проти словацької пари Зеленай-Полаше Стаховський та Долгополов відмовилися потиснути руку новозеландському судді Блейзу Трифуновскі... У тому матчі в пасиві у рефері одразу три «трафунки». Він двічі призначав сумнівні «овер-рули» — виправлення рішень лінійних арбітрів, а одного разу просто подарував очко суперникам українців. У двох випадках після подачі словацького тенісиста лінійний арбітр вказував на аут, а суддя вбачав лінію... У другому сеті Блейз Трифуновскі просто шокував. В одному з епізодів він угледів, що Долгополов зіграв в м’яч над сіткою ще до того, як круглий перетнув лінію української сторони...

Сподіватимемося, що матч зі збірною Швеції судитиме менш «принциповий» суддя. Збірна Швеції — іменитий суперник. Шведи — 7-разові володарі та 12-разові фіналісти Кубка Девіса. Щоправда, востаннє тенісисти з цієї країни здіймали над головами 70-кілограмовий срібний трофей у 1998 році...

Матчі Кубка Девіса проводяться між командами, розділеними на різні рівні й групи. Переможці й аутсайдери в групах переходять у наступному сезоні на інший рівень. Перший рівень представлений Світовою групою. Матчі в ній проводяться за олімпійською системою (команда, що програла, вибуває з турніру). Наступні рівні розділені по зонах: Америка, Європа/Африка, Азія/Океанія. Кожна зона містить чотири групи. Переможці Першої групи грають кваліфікаційний турнір з аутсайдерами Світової групи за право виступати на вищому рівні в наступному сезоні. У кожному раунді турніру дві команди грають п’ять матчів протягом трьох днів, зазвичай, з п’ятниці по неділю. Для перемоги необхідно виграти мінімум три матчі з п’яти. Перші два матчі — одиночні, проводяться в перший день. У другий день проводиться парний матч. Останні дві зустрічі — одиночні, проводяться в третій день. У них традиційно грають учасники першого дня, обмінявшись суперниками.

Світова група налічує 16 країн, серед яких і визначається переможець. Минулорічним переможцем Кубка Девіса стала збірна Чехії. Нагадаємо, турнір проводиться з 1900 року. Цьогорічний розіграш уже ввійшов в історію новим рекордом — найдовшим матчем в історії Кубка Девіса. Парний матч 1/8 фіналу між чеськими тенісистами Томашом Бердихом і Лукашем Росолом та швейцарцями Марко К’юдінеллі і Станісласом Ваврінкою тривав 7 годин і 2 хвилини! Чехи виграли з рахунком 6:4, 5:7, 6:4, 6:7 (3:7), 24:22. Гра складалася з 91 гейма, що також стало рекордом для парних матчів.

Українська ж історія у Кубку Девіса розпочалась у 1993 році. Найкращим досягненням нашої чоловічої збірної є участь у матчі плей-оф Світової групи проти бельгійців 2009 року. Тоді українці зазнали поразки з рахунком 2-3. Доля зустрічі в Шарлеруа вирішилась в п’ятому матчі, в якому Сергій Бубка поступився Стіву Дарсісу.

Особливі надії нашої команди пов’язані з іменем Олександра Долгополова, який посідає 22-гу сходинку в світовому рейтингу АТР. Олександр, в активі якого чвертьфінал Відкритого чемпіонату Австралії та перемоги на турнірах серії “Мастерс”, майже шість років відмовлявся виступати за збірну України. Весь цей час тенісист ніяк не міг знайти порозуміння із керівництвом Федерації тенісу України. Конфлікти із тенісними функціонерами в національній команді в Олександра почалися ще в 2006 році. Тоді 18-річний Долгополов поступився Енді Маррею. Чиновники ж угледіли в цьому злий умисел... Того ж року Федерацію тенісу очолив дніпропетровський бізнесмен Вадим Шульман. Та знайти порозуміння із новим керівником Олександрові не вдалося.

Нові керманичі час від часу робили спроби повернути до лав національної команди тенісиста, але це не приносило результату. Сам Долгополов каже, що тоді це робилося просто для галочки. А реально ніхто не хотів домовлятися. В Україні тенісиста постійно звинувачували в тому, нібито його не влаштовують гроші, запропоновані Федерацією. Аж доки Долгополов два роки тому сам не опублікував відкритого листа, в якому і пояснив причини свого конфлікту із керівництвом. За словами тенісиста, зовсім не фінансове питання стало наріжним каменем непорозуміння. Долгополов лише вимагав, щоб йому із тренером оплатили транспортні витрати, а винагородою мали би бути бонуси від перемог (кожна федерація за участь у матчах Кубка Девіса отримує чималі суми).

Втім, потрібним національній команді Долгополов став тільки після того, як досягнув успіху на міжнародній арені, ввійшовши в 20-ку найкращих тенісистів планети. А до того були важкі роки спаду. Після програного вирішального матчу грекові Александросу Якуповичу в розіграші Кубка Девіса в 2007 році інтерес до Олександра впав. Ситуацію загострило необґрунтовано критичне висловлювання тодішнього президента федерації Вадима Шульмана. Після цього тенісист дав собі слово, що доки ФТУ очолюватиме Шульман, він не виступатиме за збірну. «Доки в нашій федерації працюватимуть люди, які мають посередній зв’язок з тенісом, які думають лише про грошову вигоду, імідж або ще щось, то теніс так і залишиться другорядним і нерозвиненим видом спорту, які б гравці у нас не були. За таких людей не гратиму за будь-яких умов», — заявив Долгополов. І от у жовтні минулого року Вадим Шульман заявив, що подає у відставку за два роки до закінчення терміну своїх повноважень. А 26 січня на позачерговій звітно-виборній конференції новим президентом Федерації тенісу України обрали народного депутата від ПР Сергія Мошака, який раніше обіймав посаду віце-президента ФТУ. Спершу на цю посаду претендували ще два кандидати — українські бізнесмени Гарі Корогодський і Сергій Лагур, але вони достроково залишили збори.

Сергій Мошак обійматиме цю посаду протягом наступних 4 років. Але такі зміни принесли для українського тенісу як позитивні, так і негативні наслідки. Позитивом стало повернення до лав національної команди першої ракетки України Олександра Долгополова. Хоча сам тенісист заявляє, що його участь у матчі зі Словаччиною була визначеною ще до обрання нового керманича ФТУ.

А негатив — обрання нового голови Федерації тенісу України завершилося великим скандалом. Майже половина присутніх на конференції покинули зал на знак протесту, тому за Мошака віддав свій голос лише 21 представник із 55. Серед незгідних був і Олександр Долгополов-старший. Колишній віце-президент ФТУ Юрій Сапронов назвав ці вибори фарсом, в організації якого звинуватив Сергія Лашкула. Останній, на його думку, користуючись адміністративним ресурсом, прагне підтримати власний бізнес-проект — Український тенісний центр під Киє­вом. Своє обурення висловив і відомий тенісист Андрій Медведєв, який відмовився стати почесним президентом і членом виконкому ФТУ.

Олександр Долгополов же заявляє, що його взаємини із тенісними функціонерами України починаються з чистого аркуша. Контракту із ФТУ він так і не підписав. Та тепер він прагне бути корисним збірній України. «У будь-якому випадку у мене є мета — виграти у Кубку Девіса, вийти в Світову групу і там показувати хороший теніс», — каже Олександр Долгополов.

Схожі новини