Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кредобанк підтримав перші Європейські дні крафту та художніх ремесел в Україні

Цьогоріч в Україні вперше відбулися Європейські дні крафту та художніх ремесел

У рамках днів з 2 по 7 квітня у Львові відбулися лекторії з фахівцями мистецтва давніх українських ремесел, нетворкінги, дитячі майстер-класи, а також презентація книги Люсії Бондар «Contemporary Ukrainian Crafts | Традиційні ремесла у сучасному виконанні» — літопису сьогодення про унікальні українські ремесла. Ексклюзивним партнером події, яку організувала Реміснича Палата України, став Кредобанк.

Під час Європейських днів крафту та художніх ремесел у Львові зібралося понад 50 українських крафтярів, які взяли участь в нетворкінгу за участю представників країн Євросоюзу. Серед основних закордонних спікерів були:

  • Рейчел Келлі (Нідерланди), представник європейського офісу Світової ради ремісників;
  • Мануелла Пріма (Італія), Голова департаменту ідентифікації та розвитку навичок в Європейському фонді освіти/ ETF, що є спеціалізованою установою Європейського Союзу;
  • Мадіна Бенвенуті (Бельгія), засновник madineurope. eu, першого пан'європейського порталу, присвяченого ремеслам;
  • Давід Плацес Балсалобре (Іспанія), уповноважений відповідальний за міжнародні зв’язки та культуру Консорціум торгівлі, ремесел і моди Каталонії (CCAM), член Ради директорів WCCE.

Однією з важливих подій крафтового нетворкінгу стала презентація книги «Contemporary Ukrainian Crafts | Традиційні ремесла у сучасному виконанні». У ній представлено різноманіття українських ремесел та близько 40 українських крафтових виробників. Перший тираж книжки — 1000 примірників. Двомовне видання, яке створено за підтримки Кредобанку, розповсюджуватимуть за кордоном, аби популяризувати українські бренди в світі.

«Український крафт — унікальний. У нас дуже багато ремесел, цікавих виробників, які чомусь залишаються маловідомими. Завдяки заходам у межах Європейських днів крафту та художніх ремесел ми доєдналися до європейської крафтової родини, щоб ще голосніше розповісти про український крафт в Україні та Європі. Наші ремесла неповторні, а більшість технік виконання є унікальними. Зараз дуже важливо, щоб ці унікальні техніки, якими володіють сучасні майстри було кому передати у спадок. Створення та проведення таких майданчиків для комунікації та обміну досвідом допомагає також будувати фундамент для формування свідомого молодого покоління українців.», — наголошує Андрій Мельник, директор департаменту маркетингу АТ «Кредобанк».

Під час Європейських днів крафту та художніх ремесел відбулася дискусія, під час якої українські крафтові виробники ділились своїм досвідом та обговорювали стан українського ремісництва під час війни.

Окрім того, українські майстри мали можливість відвідати безкоштовні лекції від митців витинанки, кераміки та гутництва. Мисткиня Дарія Альошкіна розповідала про відродження витинанкарства, Людмила Смакова — про традиції гутництва, а архітектор-урбаніст Сашко Столовий — про важливість креативних індустрій для розвитку села. Мистецтвознавиця Галина Істоміна нагадала слухачам про кераміку села Мала Білозерка Запорізької області, що перебуває зараз в окупації.

Лекції транслювалися онлайн. Їх записи можна переглянути на YouTube-каналі Кредобанку.

Гаслом цьогорічних Європейських днів крафту та художніх ремесел стало «Маленькі пальчики, руки експертів». Тож у перший день заходу у Львові дітям з спеціалізованих навчальних закладів провели майстер-класи з гончарства, вибійки та створення ляльок-мотанок. У неділю, 7 квітня, також пройшли для усіх охочих майстер-класи з різьбярства, ткацтва, ковальства, гончарства, вибійки й соломоплетіння. Майстер-класи відвідали понад 1200 осіб.

Довідка:

Кредобанк заснований у Львові у 1990 році, віднесений Національним банком України до системно важливих банків України та входить до фінансової групи PKO Bank Polski — найбільшої фінансової інституції Польщі та однієї з найбільших фінансових груп Центрально-Східної Європи. Домінуючий підрозділ групи — найбільший банк Польщі PKO Bank Polski зі 100-літньою історією, один з найстійкіших банків Європи за результатами стрес-тестів Європейської адміністрації банківського нагляду (липень 2021 р.).

Кредобанк пропонує повний спектр послуг для роздрібних клієнтів, підприємств малого, середнього та великого бізнесу України. Банк активно кредитує малий, середній та великий бізнес, пропонуючи низку спеціальних програм та грантів у межах співпраці з ЄБРР та Європейською комісією, а також бере активну участь в державних програмах підтримки українського бізнесу. Банк має кредитний рейтинг за національною шкалою на найвищому рівні uaAAA зі стабільним прогнозом та короткостроковий кредитний рейтинг банку на найвищому рівні uaK1 від агентств «Стандарт-Рейтинг» та «Експерт-Рейтинг».

Схожі новини