Передплата 2024 «Добра кухня»

Арабська спека

Надавши право проведення футбольного Мундіалю-2022 Катару, ФІФА додала собі головного болю...

Нещодавно президент ФІФА Йозеф Блаттер заявив про те, що Катар може втратити право проведення фінальної частини чемпіонату світу з футболу 2022 року. Через кліматичні умови в цій арабській країні під час матчів турніру, що традиційно проводиться у червні-липні, температура повітря може сягати 50 градусів за Цельсієм! Столиця Катару Доха, наприклад, — одне з найгарячіших міст світу. Влітку лише ввечері температура тут опускається до плюс 30... Втратити право проводити світову першість Катар може, якщо організатори офіційно попросять перенести турнір на зиму. Таке прохання може вилитися у пошук нового господаря Мундіалю. Адже офіційне прохання Катару про зміну календаря проведення матчів може спричинити судові позови інших країн, що були кандидатами на проведення ЧС-2022 — США, Південної Кореї, Австралії та Японії.

Майже ОДРАЗУ ж після визначення господаря футбольного Мундіалю 2022 року почалися розмови про те, чи доцільно проводити змагання в Катарі саме влітку. І через деякий час футбольні спеціалісти запропонували перенести матчі фінальної частини на зиму. Серед найбільших прихильників зміни календаря у зв’язку з кліматичними умовами — президент УЄФА Мішель Платіні. Очільник європейської футбольної асоціації навіть запропонував розширити географію турніру. На його думку, матчі варто проводити не лише в Катарі, а й в ОАЕ, Саудівській Аравії, Бахрейні, Омані та Кувейті.

За задумом француза, Мундіаль має стати святом усієї Перської затоки. Для того, щоб ЧС-2022 в Катарі міг пройти взимку, Платіні пропонує призупинити в грудні 2021 року проведення європейських національних чемпіонатів — на цілий місяць.

Утім, не все так просто. Лише листопад-грудень можна вважати ймовірним періодом проведення фінальної частини Кубка світу з футболу. Адже, якщо матчі відбуватимуться в січні, то виникне необхідність зміщення календаря зимової Олімпіади 2022 року. Президент МОК Жак Рогге уже заявив, що Комітет не буде переносити час проведення Олімпіади-2022 для того, аби фінальна частина Мундіалю могла відбутися взимку. Не в захваті від ідеї Мішеля Платіні й керівники націо-нальних футбольних асоціацій Європи. Не бачать можливості реалізації задуму зимового Мундіалю, зокрема, в Англії, де практично немає зимової перерви у національній першості. Керівник англійської Прем’єр-ліги Річард Скадамор вважає, що проведення Мундіалю взимку змусить радикально змінювати весь європейський спортивний календар. Керівник АПЛ нагадав, що в Англії є ще крикет, тенісний турнір у Вімблдоні, і що ніхто не захоче проводити фінал Кубка Англії або матчі чемпіонату одночасно з цими популярними змаганнями.

Першим ПРЕДСТАВНИКОМ керівного органу світового футболу, що назвав реальним проведення фінальної частини ЧС-2022 у Катарі взимку, був Генеральний секретар ФІФА Жером Вальке. Функціонер заявив: такі зміни стануть можливими, якщо медики доведуть, що проведення турніру в Катарі влітку є небезпечним для здоров’я гравців і глядачів. «Нам справді варто розглянути можливість перенесення турніру з літа на зиму. Час, щоб прийняти рішення, у нас ще є. Світовий календар на цей момент узгоджений тільки до 2018 року», — повідомив Жером Вальке BBC Sport.

Представники Катару сподіваються, що визначеності в цьому питанні буде досягнуто протягом двох років, — аби вистачило часу для внесення необхідних змін у календарі національних чемпіонатів. І от днями слово в цій справі взяли медики. 15 березня голова медичного комітету ФІФА Міхел д’Хоґе заявив, що він проти проведення фінальної частини Мундіалю-2022 влітку. Хоча організатори й обіцяють встановити велику кількість кондиціонерів, які постійно підтримуватимуть на стадіонах температуру плюс 21, бельгійський лікар переконаний: за місяць змагань футболісти й глядачі неминуче зіткнуться з проблемою високої температури... Самі ж катарці нещодавно звернулися до незалежних лікарів — із проханням провести необхідну експертизу кліматичних умов.

Наприкінці СІЧНЯ видання France Football опублікувало результати власного розслідування обставин визначення країни-господаря Мундіалю-2022. Нагадаємо, Катар отримав це право 2 грудня 2010 року в швейцарському Цюріху. 20-сторінкове розслідування журналу свідчить, що це стало можливим внаслідок імовірного підкупу чиновників. Під підозрою опинився навіть Мішель Платіні. За тиждень до оголошення переможця, 23 листопада 2010 року, відбулася зустріч тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі з принцом Катару Тамімом бен Хамадом аль-Тані. На цьому заході були присутні також президент УЄФА Мішель Платіні та представник компанії Colony Capital Себастьян Базен. Пізніше Colony Capital продасть футбольний клуб ПСЖ саме катарській компанії, а в телеефірі з’явиться канал beIN Sport, лояльний до Саркозі. Нарешті, сам Платіні віддасть свій голос за Катар, хоча перед тим начебто підтримував кандидатуру США... У співучасті в цій оборудці France Football також звинувачує президента Африканської конфедерації футболу Іссу Аяту, голів аргентинської й іспанської футбольних асоціацій, Хуліо Грондона та Анхеля Марію Вільяра, а також колишнього очільника бразильського футболу Рікарду Тейшейру. Називають ще прізвища парагвайця Ніколаса Леоса і гватемальця Рафаеля Сальґуеро.

Олії у вогонь підлив генсек ФІФА Жером Вальке, кинувши в Інтернеті фразу «Вони купили ЧС-2022». Колишній глава департаменту ФІФА з маркетингу Ґвідо Тоніоні озвучив навіть конкретну суму, за яку Катар купив право проведення фінальної частини чемпіонату світу, — 33 мільйони 750 тисяч євро. А головна роль в цих підкилимних домовленостях нібито належить екс-президенту Азійської конфедерації футболу катарцю Мохаммеду бін Хаммаму. Саме він був головним суперником Блаттера на виборах президента ФІФА у 2010 році. Але тоді катарця звинуватили в корупції, і він за місяць до виборів голови організації зняв свою кандидатуру. Після чого комітет з етики ФІФА заборонив бін Хаммаму займатися діяльністю, пов’язаною з футболом.

Однак ЗАРАЗ скандал іде на спад. Вальке називає своє скандальне висловлювання «легковажним і несерйозним». Платіні виправдовується, мовляв, приймав рішення самостійно і навіть готовий судитися з “наклепниками”. Загалом, голосування Платіні на користь Катару не є аж таким сенсаційним. Платіні давно виступає за надання права проведення футбольних турнірів тим країнам, де таких змагань ще не було. Та й ПСЖ Платіні вважає національним французьким брендом, а тому виступав проти того, щоб продавати клуб іноземцям... Так чи інакше, надалі країну-організатора обиратимуть не 25 членів виконкому ФІФА, а делегати загального Конгресу в складі президентів 209 футбольних асоціацій.

Нещодавно Вальке заявив: попри гучні звинувачення, до комітету з питань етики ФІФА так і не надійшли жодні документи, які б підтвердили версію France Football про підкуп чиновників при виборі країни-господаря Мундіалю-2022. Водночас у світовому футболі набуває розголосу інший скандал — щодо договірних матчів...

Дискусії про час проведення Мундіалю-2022 додає колориту протистоянням двох головних футбольних функціонерів — президента УЄФА Мішеля Платіні та президента ФІФА Йозефа Блаттера. Більш молодий француз славиться своїми прогресивними ідеями. Чого варта тільки ідея Платіні провести чемпіонат Європи-2020 відразу в 13 країнах! Блаттер натомість відзначається консерватизмом. Зокрема, був категоричним противником відеоповторів, хоча після частих суддівських ляпів погодився на випробування цієї системи... У дискусії про час фінальної частини ЧС у Катарі Блаттер виступає захисником традицій. “Кубок світу ФІФА 2022 року — це турнір, що складається із 32 команд і 64 матчів, і його повинні грати у червні-липні. Організатори ніколи не повинні ставити цей принцип під сумнів”, — стверджує Блаттер. До ідеї Платіні про проведення Євро-2020 в багатьох країнах президент ФІФА також поставився скептично: «Те, що пропонує Платіні, позбавлено сенсу. Не знаю, звідки він бере ці ідеї»...

У Катарі з 12 необхідних для проведення ЧС-2022 стадіонів 9 треба збудувати з нуля, а три — реконструювати.?

Схожі новини