Передплата 2024 «Добра кухня»

Спека таїть небезпеку…

Як нам поводитися, щоб мінімізувати вплив «африканської» погоди

У спеку завжди треба мати при собі воду. Фото pexels
У спеку завжди треба мати при собі воду. Фото pexels

У ці дні українці переживають аномально високу температуру повітря. У середу-четвер ртутний стовпчик термометра подекуди піднімався до +35 градусів. На вихідні синоптики обіцяють ще більшу «африку», будуть усі 40 градусів спеки. Чогось подібного у нас не було давненько. Старожили пригадують такі аномалії у далекому 1936-му…

Спека призводить до негативних наслідків: спричиняє збої у роботі техніки, електроніки, створює загрозу пожеж, вкрай негативно впливає на самопочуття людей, особливо тих, хто має серцево-судинні та інші захворювання. Потерпають він неї і тварини. Як мінімізувати шкоду від палючого сонця? Про це кореспондент «Високого Замку» розпитував у профільних фахівців.

Тінь, легкий одяг, легка їжа…

Ольга МОСТОВА, терапевт

Найбільша небезпека при високих температурах — теплові удари. Це пояснюється тим, що зменшується кількість вільної рідини у судинному руслі, адже йде випаровування за рахунок надмірної пітливості. Згущується також кров — і це створює небезпеку тромбоутворення. На фоні високих температур може підвищуватися тиск. Загалом висока температура розширює судини, але гіпертоніки у спекотний період мають здатність до підвищеного тиску і навіть гіпертонічних кризів. Відтак цим людям слід обов‘язково приймати препарати, які приймали до того і, можливо, коригувати дози.

Обов‘язкова умова при високих температурах — вживання достатньої кількості рідини. Слід уникати довгого перебування під сонячним промінням — треба перебути складний період десь у тіні, у холодочку, у прохолодних приміщеннях.

Споживати потрібно легку їжу, яка легко засвоюється. Бо на перетравлювання важкої їжі потрібно надмірну кількість енергії, ферментів. Найкраще готувати їжу з овочів, їсти борщі, супи, салати, споживати багато фруктів, ягід.

Якщо людина має схильність до низького тиску, можна споживати каву, але не міцну, у невеликих кількостях. Чай пити треба прохолодний, як і каву. Якщо немає протипоказань, можна вживати чай-каву солодкими.

Одягатися треба у легкі, бавовняні речі, які не випаровують жодних токсичних речовин, не прилипають до шкіри і не закупорюють пори. Тому що організм підтримує тепловий баланс за рахунок того, що розширює шкірні пори. При цьому виділяється піт, за рахунок чого відбувається охолодження організму. Якщо ж буде закупорка потових залоз і пор, організм може перегріватися.

Дуже корисно у цей спекотний період купатися. Але робити це треба не у гірських річках зі студеною водою, щоб не було різкого перепаду температур. Якщо при температурі повітря + 37 відразу пірнути у холодну воду, можуть бути судоми, різкий спазм судин. Можуть також настати небажані зміни у роботі серцево-судинної системи. Краще використовуйте басейни.

Якщо ви тривалий час перебуваєте на відкритому повітрі, обов’язково прикривайте голову від сонця косинками, картузами з простого світлого матеріалу (з тієї ж бавовни), які відбиватимуть сонячні промені.

Тим, хто подорожує у транспорті, варто пам’ятати, що сильні штучні протяги, які створюють у салоні, щоб охолодитися, можуть і зашкодити. Добре скористатися кондиціонерами у закритих авто.

Якщо ж хтось все-таки зазнав теплового удару, відразу перенесіть його у прохолодне, затінене місце, де немає сонця. Розстебніть ґудзики на одязі, які здавлюють грудну клітку, забезпечте доступ свіжого повітря. Дайте людині пити і обмийте її лице прохолодною водою. Нашатир під ніс давати не бажано, бо він викликає подразнення.

Якщо йдеться про знепритомнення на фоні високої температури, то людині слід підняти ноги, щоб збільшити приплив крові до головного мозку. Якщо такий безпомічний стан у людини триває довше, треба викликати «швидку допомогу».

Не возіть тварин у машинах!

Василь БУРМАС, головний спеціаліст-мисливствознавець Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства

В Україні діє закон про захист тварин від жорстокого поводження. Закон захищає інтереси братів наших менших, бо вони самі себе захистити часто не можуть. Одна з небезпек, яка їх підстерігає - аномальна спека і спричинені нею страждання. Особливо треба ретельно берегти наших домашніх улюбленців. Люди, які їх утримують, несуть за них відповідальність.
Багато хто їздить відпочивати на природу, іде у супермаркети за покупками — і бере зі собою тварин. Розважаються, роблять покупки, а собак, котів надовго залишають у розпеченій на сонці машині. Це безвідповідально, бо навіть при відчинених вікнах тварина не може перебувати в автівці понад 15 хвилин. Більш тривале перебування у салоні небезпечне для її життя, тварина від зневоднення може загинути.

Коли ви берете зі собою в авто домашню тварину, не можна прив‘язувати її до машини. Бо як буває? Водій і пасажири, щоб їхній Тузик їм не заважав, припинають його. Добре відпочили, прибігли до машини — сіли в неї і поїхали додому. А про тваринку, яка сховалася від спеки під легковиком, забули. Згадують лише тоді, коли проїдуть кілька кілометрів — а прив’язана тварина на той час може бути вже не живою…

Як і нам з вами, тваринам у спеку потрібна вода. Собаки, коти мають густу шерсть, через це їм складно перебути високі температури, вони перегріваються, зневоднюються. Можуть отримати тепловий удар. Щоб полегшити їхній стан, щоб вони не страждали, тварин треба підстригти. І завжди мати при собі ємкість, посуд, щоб з неї напувати тварин. Має бути чистий посуд і чиста вода.

Якщо тварина перебуває на прив’язі, вона повинна мати затінений сховок, щоб там сховатися від сонця.

Воду рекомендується давати і котам, хоча вони більше люблять молоко. Можна піти на хитрість: до води додавати молоко, розбавляти його нею.

У спеку добре купати тварин. Але бажано робити це не там, де відпочивають люди. Собаки можуть бути брудними, мати на собі лишаї, відкриті рани — і це може загрожувати здоров’ю людей. Там, де плавають люди, зокрема, діти собакам бути не можна. Це не гігієнічно.
Про їжу. Багато людей дають собакам те, що їдять самі - це не правильно. Не можна годувати собак вареною картоплею, кісточками птахів. Картопля забиває зуби, і собака через кілька років отримує карієс, інші проблеми. А кісточки можуть призвести до запалення шлунка. А пустотілі кісточки птахів тріскаються, стають у тілі собак поперек, спричиняють великі болі, через це вони можуть померти. Собакам треба у цей період давати рибу, тран (неочищений риб’ячий жир).

У спеку активізуються кліщі, які спричиняють багато проблем і тваринам. Ці кліщі можуть спровокувати енцефаліт, хворобу Лайма, від чого виникає артроз м’язів. Тому після прогулянки на природі треба оглядати своїх улюбленців, видаляти кліщі.

Схожі новини