Передплата 2025 «Добрий господар»

Кравчиня із Бахмута у Львові шиє весільні плаття для українського бренду (ВІДЕО)

  • 10.10.2024, 18:30
  • 168

У Львові на базі закладу профтехосвіти працює навчальний центр, де дорослих за професійним обладнанням навчають кравецької майстерності

Пані Олена із Бахмута. Фото із сайту Львівської міськради
Пані Олена із Бахмута. Фото із сайту Львівської міськради

Серед випускників є, зокрема, уже працевлаштовані на виробництва. Безкоштовні навчання для охочих тривають щомісяця до січня. Тих, хто планує розвивати власну справу, навчають бізнесу у Центрі підтримки підприємництва Львівської міської ради.

Олена Шпаченко — із Бахмута. Коли жінка переїхала до Львова, то шукала нову справу і пішла на курси швейної майстерності у межах проєкту «Професійний ReСтарт». Там вона навчилася роботі із професійним обладнанням і нині працює на львівському виробництві бренду «Milla Nova», де шиють весільні сукні для експорту у 50 країн світу.

«Я любила шити завжди з дитинства. Але я ніколи не працювала на промисловому обладнанні і тому пішла на курси саме задля цього, щоб навчитися, опанувати, зрозуміти і не боятися саме промислового обладнання, машин», — розповіла Олена Шпаченко.

У навчально-практичному центрі легкої промисловості, на базі Львівського професійного коледжу моделювання і ресторанної справи, безкоштовно навчають швейної майстерності. Більше десятка жінок тут вчаться працювати із професійним обладнанням. Серед них — і Наталя Краснокуцька. Вона — дружина ветерана і мати чотирьох дітей. На курс прийшла разом із донькою Вікторією, і вони вже опанували основи шиття.

«Дуже хотіла донька навчитись шити на машинці, і мені запропонували також спробувати. Я подумала, якщо можна, то чому б і ні. Надзвичайно цікава програма, новітня техніка, нове оснащення, великі красиві приміщення. З перших днів навчань багато швів показують. Вже пошили кілька виробів: фартухи, постіль. Навчились заправляти такі машинки, міняти нитки, шпульки, робити кишені і підбор до піджаків.

Я навіть не думала, що моїй доньці так сподобається навчання. Після кожного виробу, який вона виготовляла, вона отримувала дуже багато позитивних емоцій", — розповіла Наталя.

Навчання у межах проєкту триває місяць. За цей час кожен учасник власноруч шиє 5 виробів.

«Кожного тижня вони шиють якийсь виріб. Перший тиждень в нас був шопер, другого тижня — постіль, на третій — фартух, далі пошиття трикотажної футболки і поясного виробу», — зазначила Ірина Федосів, майстриня виробничого навчання.

Навчання загалом вже мали приблизно 50 учасниць. Серед них внутрішньо переміщені особи, люди, які втратили роботу, а також ті, хто мріяв займатись шиттям. Після завершення курсу випускники отримують документ державного взірця.

«Весь цикл навчання триває 8 місяців — таких 8 циклів, від червня 2024 до січня 2025 року включно. Ще у жовтні, листопаді, грудні та січні в нас буде 4 повноцінні набори на курс. Зголошуватися може будь-хто. До нас просяться відверто кажучи з інших областей. Минулого місяця була пані з Тернополя», — розповів Михайло Мураль, керівник ГО «Освітньо-виробничий кластер».

Окрім навчання у навчально-практичному центрі, учасницям організовують екскурсії на місцеві виробництва. Під час такої екскурсії Олена й захопилась місцем, де нині працює.

«Під час екскурсії мені дуже сподобалось сама атмосфера, краса, яку тут шиють, виготовляють. Завжди це цікаво. Це така навіть ювелірна робота, адже розшиті тканини бусинами, вишиті, потребують певного знання і навичок, але насправді це дуже цікаво. Нас водили ще на інші фабрики, але тут мені найкраще.

Можна сказати, що це робота мрії. Якби мені запропонували якусь іншу фабрику, з більш простою технологією чи будь-що, я б не погодилася. Тому що тут надихає саме оця краса, яку ми тут шиємо", — ділиться Олена Шпаченко.

Серед випускниць курсу є й ті, що прагнуть відкрити власну справу. Спеціально для них у Львівській міській раді роблять бізнес-навчання.

«У нас на базі Центру підтримки підприємництва відбувається курс бізнес-тренінгів з започаткування та розвитку бізнесу, на якому ми, до прикладу, вже розбирали маркетингову стратегію, юридичні аспекти ведення бізнесу, а також, де взяти кошти на власну справу. Ми знайомили учасниць з грантовими пропозиціями, навіть встигли підготувати грантову заявку, — каже Юля Войтехова, співкоординаторка проєкту „Професійний: ReСтарт“ департаменту економічного розвитку міста. — Ми готові до співпраці з донорськими організаціями, з нашими кластерними об'єднаннями, аби надати можливість більшій кількості населення, які прагнуть розпочати власну справу або відновити свій бізнес чи розвивати його на території міста».

Охочі освоїти навички кравецької майстерності можуть зареєструватись на такі курси тут.

Мета проєкту «Професійний ReСтарт» — боротися із нестачею кадрів на підприємствах. Разом з однодумцями Освітньо-виробничий кластер створив сучасний навчально-практичний центр. До створення центру приєдналися місто, область та донори.

За деталями щодо навчань бізнесу можна звертатися до Центру підтримки підприємництва Львівської міської ради за телефонами: +38(032) 254 60 15, +38(067) 000 24 06. Також можна писати у соціальних мережах.