Передплата 2024 ВЗ

У Перемишлі відсвяткували 120-ліття Українського Народного дому

  • 29.09.2024, 19:30
  • 165

Урочисті заходи з нагоди 120-ліття з часу побудови Українського Народного дому у Перемишлі (Республіка Польща) відбулися 28−29 вересня за участі депутатів Львівської обласної ради Івана Щурка, Соломії Риботицької та Тетяни Письменної

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР

Участь в урочистостях взяли священники, українські дипломати, освітяни, науковці, представники Підкарпатського воєводства, міської ради Перемишля, Об'єднання українців у Польщі, об'єднань і суспільно-культурних товариств, української і польської громадськості.

Під час урочистостей презентували фільм про історію створення Народного дому. Будинок постав у 1904 році на внески української громади за ініціативи українського адвоката, громадського діяча, доктора права і посла до Галицького сейму Теофіла Кормоша. Осідок українства у центрі Перемишля збудували за 15 місяців. Велична споруда отримала неофіційну назву «Перлина над Сяном», а її двері були відкритими для всіх мешканців міста.

В Українському Народному домі відбувалися концерти, спектаклі, діяли бібліотека, кінозал, читальня, магазин із солодощами. Найважливішим місцем дому став театральний зал, оздоблений орнаментом з різних частин України. На сцені виступали Іван Франко, Соломія Крушельницька, Лесь Курбас. У 1947 році комуністична влада націоналізувала будинок. Щоби запобігти знищенню будинку, українці винайняли частину приміщень.

У 2011 році, після 64 років забуття, Народний дім повернули українській громаді.

«Це непересічна подія для всієї української громади Польщі. Зал був повним, а атмосфера святковою. З нагоди 120-річниці Українського Народного дому у Перемишлі було презентовано завершення першого етапу ремонтно-реставраційних робіт. Фактично будинок повноцінно функціонує. З початком повномасштабного вторгнення він став одним із ключових волонтерських центрів, який першим зустрів українських біженців. Зараз в будинку триває повноцінне українське культурне життя. Команда, яка працює в українському домі вибудовує комунікацію з владою, громадою і польським суспільством. І наша підтримка для них є надзвичайно важливою», — зазначив голова постійної комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Іван Щурко.

Учасники урочистостей вшанували пам’ять тих, хто віддав життя за незалежність України і тих, хто долучився до розбудови українського дому впродовж шести поколінь. Про реставрацію будинку розповіли Марія Туцька, голова об'єднання українців у Польщі в Перемишлі, і Андрій Комар, голова фонду з відновлення Народного дому.

«Від імені Львівської обласної ради вручили подяки працівникам Українського Народного дому у Перемишлі. Зроблена колосальна робота, вкладено не тільки гроші, а й серце та душу», — зазначила представниця Комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції облради Тетяна Письменна.

Усі промови під час святкувань стосувалися ситуації в Україні.

«Ми говорили не лише про минуле, а й про майбутнє. Прозвучало побажання, щоби саме Український Народний дім у Перемишлі, на пограниччі, став місцем діалогу України з Польщею та Європою. Щоби ця спільнота долучилася до процесу вступу України в Європейський Союз і НАТО. Дуже важливо підтримувати спільноти зв’язок зі спільнотами не лише в Польщі, а у світі. Адже саме діаспора всіх країн дуже багато допомагає Збройним Силам України і заслуговує на слова подяки», — зазначила донька переселенців, депутатка і голова товариства «Надсяння» Соломія Риботицька.

Під час урочистостей відбувся концерт за участі оперної співачки Юстини Блюй, гуртів Krajka/Крайка та «Краєчки», чоловічого хорового колективу Журавлі (Żurawli).

Схожі новини