Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Євросоюз допоможе Україні відремонтувати пошкоджені об'єкти генерації, — президентка

  • 19.09.2024, 17:15
  • 252

До зимового періоду ЄС допоможе Україні відремонтувати енергетичні об'єкти, що забезпечують приблизно 15% потреб у споживанні

Урсула фон дер Ляєн. Фото пресслужби Офісу президента України
Урсула фон дер Ляєн. Фото пресслужби Офісу президента України

Таке повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона оголосила план енергетичної допомоги ЄС для України за трьома напрямами, перший з яких — ремонт пошкоджених російськими обстрілами об'єктів.

ЄС надасть 160 млн євро на енергетичну підтримку України перед зимою.

Фон дер Ляєн нагадала, що внаслідок російських ударів по українській енергетичній інфраструктурі знищено приблизно половину всієї генерації, що за масштабами дорівнює енергосистемам Латвії, Литви та Естонії разом.

«Усього Україні на цю зиму потрібно 17 ГВт потужності… 80% українських ТЕС зруйновані, і третина ГЕС. На цьому ми зосередимо наші зусилля з відновлення, з метою відновити 2,5 ГВт генерації на цю зиму. Це приблизно 15% потреб України», — пояснила президентка Єврокомісії.

Вона нагадала, що Україна отримала вже понад 10 тисяч генераторів і трансформаторів через механізм цивільного захисту ЄС від різних країн, і така допомога продовжить надходити.

«У Литві поступово розбирають цілу ТЕС і „по шматочках“ перевозять в Україну з нашою підтримкою, де знову зберуть її. Це яскравий доказ прагнення країн-членів та ЄС підтримувати Україну», — додала фон дер Ляєн.

Схожі новини