Передплата 2024 ВЗ

Науковці знайшли найстарішу таблицю множення

  • 07.09.2024, 19:25
  • 211

Смужка дерева, яку знайшли на руїнах палацу Фудзівара у японській префектурі Нара, виявилася частиною найстарішої таблиці множення Японії. Їй приблизно 1300 років

Фото Arkeonews
Фото Arkeonews

Палац Фудзівара — це залишки стародавньої столиці, яка розташована в околицях Такадоно-чоу та Дайго-чоу в місті Кашіхара. Її збудували 704 року під впливом китайської суспільно-політичної системи — за її зразком у VIII столітті в Японії розпочався курс реформування країни.

Дерев’яну смужку розміром 16,2 см на 1,2 см археологи знайшли в 2001 році. І лише тепер вони дійшли висновку, що це — фрагмент більшої таблиці множення, яка датується кінцем VII — початком VIII століття, йдеться у бюлетені Національного дослідницького інституту Нари.

Відомо, що у той час її використовували в урядових установах та інших місцях. На думку вчених, це одна з найстаріших дерев’яних табличок у Японії, яка містить практичний список таблиць множення.

Під інфрачервоним світлом на дерев’яній табличці видно такі написи:

  • 9 х 9 = 81
  • 4 х 9 = 36
  • 6 х 8 = 48

«Спочатку я думала, що японські таблиці множення мають лише 2−3 рівняння на рядок, тож була щиро здивована, знайшовши кількість, подібну до тих, що є в Китаї та Кореї», — зазначила Кунія Кувата, головна наукова співробітниця Національного науково-дослідного інституту культурних цінностей Нари.

Таблиці, які раніше знайшли у Японії, складалися з двох-трьох рядків. Однак цей п’ятирядковий стиль, як припускають вчені, відповідає таблицям китайських династій Цинь і Хань, які існували приблизно з III століття до нашої ери до III століття нашої ери.

Хоч використання письмових символів у таблиці множення підтверджене артефактами, датованими кінцем VII століття, дослідники припускають, що вона була створена в період Кофун — з середини III до VII століття.

Також учені стверджують, що її могли використовувати для проектування культових курганів, пов’язаних із тим періодом, а також для підрахунку робочих днів чиновників або цифр, пов’язаних із податками.

Схожі новини