Передплата 2024 ВЗ

Науковці знайшли давнє римське поховальне ліжко (ФОТО)

  • 05.02.2024, 20:30
  • 709

У Лондоні археологи розкопали дерев’яне похоронне ліжко римської епохи

Фото Museum of London Archaeology
Фото Museum of London Archaeology

Ліжко знайшли на місці колишнього римського кладовища у центрі Лондона разом із п’ятьма дубовими трунами. Завдяки заболоченій місцевості вони досить добре збереглися.

Артефакт виготовлений з високоякісного дуба. Воно має різьблені ніжки та стики, скріплені невеликими дерев’яними кілочками.

Ліжко знайшли розібраним у могилі чоловіка. Йому було приблизно від 20 до 30 років.

«Воно було доволі ретельно розібраним і схованим, майже як меблі для наступного життя», — розповів археолог Майкл Маршалл.

За його словами, ліжко у могилі стало повною несподіванкою під час розкопок. Адже раніше були тільки свідчення про те, що людей несли на них під час похоронних процесій, а також іноді зображували на надгробках.

«Ми взагалі не знали, що людей ховали на таких римських поховальних ліжках. Про це немає жодних попередніх свідчень із Британії», — додав Маршалл.

Жодних інших поховальних речей там не знайшли. Та археологи запевняють, що майже напевно там похоронена людина висоого статусу.

«Це один з найбільш вишуканих предметів меблів часів римської Британії, які коли-небудь знаходили», — наголосив фахівець.

Особисті речі дослідники знайшли також в інших місцях кладовища. Зокрема — намисто, скляний флакон і прикрашену лампу, яка, ймовірно, належить до 43−80 років нашої ери.

Схожі новини