Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У світі тестують перші ліки від раку легень

  • 23.08.2024, 19:45
  • 429

У семи країнах світу випробовують новий інʼєкційний метод, який змушує організм виявляти та вбивати ракові клітини, а потім запобігає їхньому поверненню. Йдеться про лікування найпоширенішої форми раку легень — недрібноклітинної

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Вакцину BNT116, яку виготовила ​​компанія BioNTech, уперше випробовують у 34 дослідницьких центрах у семи країнах: Великій Британії, США, Німеччині, Угорщині, Польщі, Іспанії та Туреччині. У випробовуванні беруть участь 130 пацієнтів — від тих, хто на ранній стадії, і до тих, у кого рецидив раку.

Месенджер рибонуклеїнової кислоти, або ж мРНК, — це одноланцюгова молекула, яка переносить генетичний код від ДНК до механізму, що виробляє білок клітини, і працює так, що надає імунній системі онкомаркери клітин, уражених недрібноклітинною формою раку легень, щоб націлити організм саме на них.

Відтак вакцина має посилити імунну відповідь людини на рак, залишаючи здорові клітини недоторканими.

Першим вакцину у Великій Британії отримав 67-річний Януш Рач з Лондону. У травні 2024 року йому діагностували рак легень, і він почав хіміотерапію та променеву терапію.

Цього тижня Рач отримав шість послідовних інʼєкцій з інтервалом у пʼять хвилин протягом 30 хвилин з різними ланцюгами РНК. Йому колотимуть вакцину щотижня шість тижнів поспіль, а потім кожні три тижні протягом 54 тижнів.

Англієць сподівається, що після завершення лікування він зможе повернутися до бігу та втілити мету життя — подолати Лондонський марафон.

Схожі новини