Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ затримала зрадника, який шпигував за блокпостами у Краматорську

  • 22.08.2024, 17:45
  • 428

14 років тюрми отримав юрист-колаборант, який шпигував за блокпостами у Краматорську і планував втекти до росії

Фото СБУ
Фото СБУ

Відомо, що зловмисник повідомляв росіянам місця базування українських військ, які обороняють Краматорськ. Найбільше ворога цікавили координати блокпостів та укріпрайонів на території міста і його околиць.

Щоб отримати відповідні координати, фсб використала свого інформатора — місцевого адвоката, який тривалий час проживав в рф, де і потрапив до спецслужби рф.

Юрист повернувся до Краматорська ще до повномасштабного вторгнення, а навесні 2023 року отримав перше завдання від свого російського куратора. Для його виконання зловмисник обходив місцевість, приховано фіксуючи потрібні йому локації, а потім переносив їх на гугл-карту для «звіту» фсб.

За кожне виконане завдання окупанти обіцяли своєму інформатору грошову винагороду, яка мала надходити на його банківську картку.

Також надалі окупанти обіцяли «евакуювати» колаборанта в росію. Однак співробітники СБУ завадили реалізації планів окупантів і затримали ворожого агента влітку 2023 року, коли він готувався до втечі на територію рф.

Під час обшуку у нього вилучили 2 мобільні телефони та змінні SIM-карти, на які він спеціально зареєстрував месенджери для спілкування з фсб.

На підставі зібраних слідчими Служби безпеки доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 7 ст. 111−1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) та призначив йому 14 років тюрми.

Схожі новини