Передплата 2024 «Добрий господар»

Українські полярники показали «головних реперів Антарктики» (ВІДЕО)

  • 19.08.2024, 13:30
  • 398

Українські полярники показали «головних реперів Антарктики» — сивок білих

Національного антарктичного наукового центру
Національного антарктичного наукового центру

Запис зробили антарктичною осінню, коли біля станції ще гніздували пінгвіни. Але загалом сивки тримаються поблизу «Вернадського» весь рік і не полишають українських полярників навіть взимку.

Біля станції вони мають кілька гнізд. Дуже допитливі й постійно цікавляться життям учасників експедицій. Зокрема, заглядають у вікна офісів та кубриків, «контролюють» вимірювання озону на спеціальному люку, «супроводжують» переміщення між будівлями тощо.

Сивки мають невеликий розмір: їхня довжина сягає 34−40 см, розмах крил — до 84 см, а вага — майже пів кілограма. Єдині серед птахів Антарктики не мають плавальних перетинок на лапах, а отже живуть лише на суші. Деякі вчені вважають їх найбільшими суто наземними тваринами крижаного континенту.

Хоч дорослі сивки — білого кольору, їхні пташенята народжуються чорними. Вже на 8−9 день вони ходять. Та й загалом ці птахи більше люблять ходити (точніше бігати), а не літати. Часто стрибають на одній нозі, щоб другу в цей час погріти.

Сивок нерідко можна побачити поруч з тюленями, пінгвінами чи іншими птахами. Це пов’язано з тим, що вони живляться крилем з посліду цих тварин або їхніми виплювками. З'їдають будь-яку падлину й загалом постійно перебувають у пошуках їжі та пробують все на дзьоб.

Схожі новини