Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Учені з’ясували, що препарати для схуднення спричиняють сліпоту

  • 15.07.2024, 20:15
  • 242

Науковці із Гарвардського університету дослідили, що інʼєкції для схуднення на кшталт Ozempic та Wegovy можуть призвести до сліпоти

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Дослідження свідчить, що люди з цукровим діабетом, яким призначали семаглутид, найбільш відомий під марками Wegovy та Ozempic, у чотири рази частіше хворіли на неартеріальну передню ішемічну нейропатію зорового нерва — розлад, через який закупорюються артерії, що постачають кров до зорового нерва ока.

Це захворювання може призвести до втрати зору через брак кисню та подальше пошкодження зорового нерва. Нині невідомо, як лікувати цей розлад.

За даними науковців, наслідки вживання Ozempic і Wegovy — данських інʼєкційних препаратів, які допомагають хворим на діабет другого типу, для здорових людей дуже негативні.

Вони також притупляють апетит, через що їх стали масово вживати не за призначенням — у США та країнах Європи препарати стали популярними засобами для схуднення. Завдяки їхньому продажу ВПП Данії зріс на 1,8%, а люди з діабетом, яким вони дійсно були потрібні, не могли їх придбати.