Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЄС ухвалив 14-й пакет санкцій проти рф

  • 24.06.2024, 11:30
  • 391

Міністри закордонних справ країн ЄС, які зустрічаються сьогодні у Люксембурзі, ухвалили 14-й пакет санкцій проти росії у зв’язку із її агресією проти України, який надалі поширює тиск на російську енергетику та містить заходи для запобігання спробам обминати європейські санкції

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Про це повідомили на сайті Ради ЄС.

Новий пакет санкцій зачіпає сфери енергетики, фінансів та торгівлі. Нові обмеження мають ускладнити обхід раніше введених санкцій ЄС. Окрім того, до санкційного списку додали 116 фізичних та юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Так, ЄС заборонить послуги з перевантаження російського зрідженого природного газу на території ЄС з метою перевалки в треті країни. Це охоплює як перевезення з судна на судно, так і перевезення з судна на берег, а також операції з перевантаження. Це не впливає на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через ЄС. За виконанням і розробкою цього рішення стежитиме Єврокомісія. Вона може запропонувати пом’якшувальні заходи, якщо це буде необхідно.

Крім того, ЄС заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення проєктів, таких як Arctic LNG 2 і Murmansk LNG.

Для протидії обходу санкцій відтепер компанії ЄС повинні гарантувати, що їхні дочірні компанії в третіх країнах не беруть участі в будь-якій діяльності, яка допоможе рф уникнути санкцій.

Щоб допомогти протидіяти реекспорту бойових товарів, знайдених в Україні або критичних для розвитку російських військових систем, було вирішено, що оператори ЄС, які продають такі бойові товари третім країнам, повинні запровадити спеціальні механізми належної обачності

Крім того, оператори з ЄС, які передають промислове ноу-хау для виробництва бойових товарів комерційним партнерам із третіх країн, тепер повинні будуть включити договірні положення, щоб гарантувати, що такі технології не будуть використовуватися для товарів, призначених для рф.

Серед іншого, ЄС вирішив заборонити використання російської Системи передачі фінансових повідомлень європейським організаціям, які працюють за межами рф.

Схожі новини