Передплата 2024 ВЗ

«Сирний туризм набирає на Львівщині обертів: на день — до 150 відвідувачів»

Про це розповіла для «ВЗ» сироварка з Городоцького району Соломія Братах

Сироварка Соломія Братах. Фото авторки
Сироварка Соломія Братах. Фото авторки

На Львівщині сирний туризм займає перше місце серед гастрономічного туризму. В області працюють 30 виробників крафтового сиру, деякі з них також приймають туристичні та індивідуальні групи, влаштовують майстер-класи. Зокрема, дитячий майстер-клас з виготовлення сирних кульок коштує 250 гривень, в ціну входить екскурсія та сирна дегустація. Це актуально під час шкільних канікул.

Дитячий майстер-клас з виготовлення сирних кульок.
Дитячий майстер-клас з виготовлення сирних кульок.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» сироварка з Городоцького району, власниця сироварні «Гарбузовий рай» Соломія Братах.

Дитячий майстер-клас з виготовлення сирних кульок.
Дитячий майстер-клас з виготовлення сирних кульок.

Поспілкувалася з пані Соломією в рамках Львівського ярмарку смаку. «ВЗ» вже писав про те, що п‘ять років тому колишня піаністка Соломія та її чоловік Ігор (стоматолог) відкрили на Городоччині крафтове сирне виробництво. Згодом бізнес переріс у сирний туризм. Обоє львів'яни, які кардинально змінили стиль життя.

«На день зараз приймаємо 100−150 туристів, які приходять скуштувати сир, дізнатися про нього безпосередньо на сироварні, — наголошує Соломія. — До війни було більше. Літо — найкраща пора для сирного туризму. У нас є також індивідуальні екскурсії. Плани — зробити на горищі великий дегустаційний зал. Це теж привабить туристів. Очікуємо на іноземних туристів: вони точно хочуть спробувати наші сири».

Сирні дегустації для туристів зі Швейцарії.
Сирні дегустації для туристів зі Швейцарії.

А найкраще в Україні сирний туризм розвивається на Закарпатті (зокрема через те, що там крафтові сироварні віддають туроператорам хороший відсоток).

Маркетингова «фішка» галузі - сирний туризм на Львівщині залежить від успішності інших видів туризму в районі, часто доповнюють одне одного. Така тенденція є всюди. Наприклад, туристи ретельно планують логістику: якщо їдуть на екскурсію до фермерського господарства АТОшника Ігоря Сабадаша, то заодно хочуть відвідати крафтові сироварні.

«Якщо простоює екскурсійний бізнес в пана Сабадаша, то у нас теж менше гостей, — прожовжує розмову Соломія Братах. — Також ми доповнюємо одне одного в туризмі з місцевим виробником вин. Зараз вони тимчасово простоюють, тож до нас автоматично теж їде менше туристів, які приносять гроші».

Сирні дегустації для туристів зі Швейцарії.
Сирні дегустації для туристів зі Швейцарії.

Схожі новини