Передплата 2024 «Добрий господар»

Відновлення музею Шухевича: благодійний фонд звернувся до мера Львова

  • 27.02.2024, 16:45
  • 616

Фонд Петра Порошенка відправив лист меру Львова Андрію Садовому щодо відновлення музею Шухевича у Львові, який зруйнували росіяни

Фото Львівської міськради
Фото Львівської міськради

«​5 березня українці будуть вшановувати пам’ять Головного Командира УПА — Романа Шухевича, який саме в цей день прийняв свій останній бій з енкаведистами у селі Білогорща поблизу Львова.

​Прикро, що вшанування буде проходити на фоні зруйнованого будинку-музею Головного Командира, який був підступно знищений в результаті ракетної атаки російськими загарбниками 1 січня 2024р.

​Наступного дня, після руйнування будинку-музею Головного Командира УПА, Фонд Петра Порошенка звернувся з пропозицією профінансувати відбудову музею та представив банківську гарантію на 4 млн. грн.

​Ідею якнайшвидшого відновлення будинку, який був німим свідком останнього бою Романа Шухевича, було підтримано на зустрічі громадськості 17 січня 2024 року у Львові, в історичному музеї, зокрема, донькою Романа Шухевича — пані Марією Трильовською, головою Братства ОУН-УПА Богданом Боровичем, дисидентом та громадським діячем Мирославом Мариновичем, представником Львівської ОВА, народними депутатами України, депутатами Львівської обласної та міської рад.
​Рішення про необхідність відбудови музею, відповідно до його вигляду у березні 1950 року, прийняла також Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України.

​Таку ж позицію підтримала Львівська міська рада, ухваливши звернення до міського голови щодо пришвидшення відбудови музею.
​6 лютого на 21 позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення «Про відбудову, збереження та розвиток музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича». Згідно з рішенням, музей має бути відновлено в первісному вигляді, а на Львівську обласну військову адміністрацію спільно з Львівською обласною та міською радами покладено обов’язок вжити заходів для збереження експонатів.

​Звертаємось до Вас, як людини яка свідомо чи несвідомо гальмує процес відбудови музею з проханням невідкладно:

  • Ухвалити рішення про відновлення будинку-музею у його первісному вигляді;
  • визначити замовника робіт з відбудови музею;
  • надати дозвіл на будівельні робіти по відбудові музею;
  • погодити необхідну проектно-кошторисну документацію у встановленому порядку.

​Повторно підтверджуємо взяті зобов’язання щодо фінансування відбудови музею Романа Шухевича незалежно від замовника робіт та вибраного під час прозорої тендерної процедури виконавця робіт.

​Генерал-хорунжий УПА Шухевич не має могили. Генерал Шухевич має місце останнього бою. Ми зобов’язані зберегти це місце для наших нащадків!", — йдеться у листі.

Схожі новини