Передплата 2024 «Добрий господар»

Найбільший музей Фінляндії визнав Іллю Рєпіна українцем

  • 31.01.2024, 11:35
  • 499

Найбільший художній музей Фінляндії Атенеум переписав підпис національності під прізвищем художника Іллі Рєпіна з росіянина на українця

Фото Suomen Kuvalehti
Фото Suomen Kuvalehti

Відомо, що у 2021 році фінський музей у співпраці з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва зробив велику виставку робіт Рєпіна. На ній йшлося про те, що художник народився на території сучасної України, але представляли його як росіянина. Відтоді українці зверталися до музею, щоб відновити історичну справедливість.

Серед них була й українська журналістка, авторка УП. Культура Анна Лодигіна. Готуючи статтю про художника, вона попросила надати більше інформації про його життя у Фінляндії. Кураторка надіслала їй статтю, в якій йшлося, що батьки Рєпіна були росіянами та народилися в Підмосков'ї. У відповідь Лодигіна надіслала докази того, що це не так — церковні документи свідчили, що батько і дід художника народилися на території України.

Вона додала, що знала про виставку, яку музей зробив за пів року до повномасштабного вторгнення рф в Україну, та на якій представив Рєпіна російським художником.

Біля прізвища художника Іллі Рєпіна відтепер зазначено «українець»

Як повідомила журналістка, вона обговорювала етнічну приналежність художника з головним куратором виставки Тімо Гууско.

«В одному з листів він надіслав лінк на свій матеріал, у якому вказувалося, що батьки Рєпіна були росіянами, народженими в Московській області. Я звернулася до заступниці директора з наукової роботи музею Рєпіна в Чугуєві Ольги Шевченко, щоб вона надіслала копії з метричних книг родини художника, як доказ, що його коріння українське, а не російське», — розповіла журналістка.

Лодигіна вважає, що інформація з музею в Чугуєві стала вирішальною для Атенеуму: «Трохи згодом я дізналася, що під картиною Рєпіна в експозиції нової виставки написано, що він — український художник».

Фінський музей понад два роки — з 2021 — обговорював рішення про зміну національності Рєпіна.

Також про зміну національно належності Рєпіна говорив фінський музикант українського походження Лукаш Стасевський.

Нарешті назвати Рєпіна українцем у музеї наважилися, коли готували виставку «Питання часу», до якої увійшла одна з робіт художника, розповів куратор Атенеуму Тімо Гууско.

Схожі новини