Не всі люди кайфують від кави
Річ у тім, що люди по-різному сприймають смак цього напою
З’ясувалося, що на те, чи подобається нам смак кави, і навіть те, як вона впливає на ризик серцевого нападу чи гіпертонії, багато в чому впливають гени. Зокрема, йдеться про ген CYP1A2, який сильно впливає на чутливість організму до кофеїну. Також у цьому бере участь CYP1A2, який контролює фермент, а CYP1A2 відповідає за розщеплення кофеїну та виведення його з організму.
Ахмед Ель-Сохемі, професор дієтології в Університеті Торонто, заявив, що близько половини всіх людей мають дві копії «швидкого» варіанта CYP1A2, а тому є «швидкими» метаболізаторами кофеїну. Ще 40% мають лише одну копію і є «повільними» метаболізаторами, а решта 10%, які не мають копій, є «надповільними». Тобто у кожної з зазначеної групи людей різний час виведення кофеїну з організму — від двох до восьми годин.
«Якщо у вас є генетичні варіанти, які дозволяють вам засвоювати кофеїн швидше, ви з більшою ймовірністю споживатимете більше кофеїну», — сказав Мерілін Корнеліс, доцент кафедри профілактичної медицини Медичної школи Файнберга Північно-Західного університету.
Доведено, що люди з генетичними варіантами, пов’язаними з високою чутливістю до кофеїну, рідше насолоджуються гірким смаком темної кави. Люди з синдромом дефіциту уваги/гіперактивності (СДУГ) можуть по-різному реагувати на кофеїн. Оскільки кофеїн є стимулятором, який може підвищити вироблення дофаміну у мозку, його вживання може допомогти людині з СДУГ заповнити його дефіцит.
Однак кофеїн може спричинити надмірну стимуляцію у тих, хто приймає ліки від СДУГ. Ці препарати діють за рахунок підвищення рівня дофаміну та норадреналіну у мозку, тому додавання кофеїну може призвести до побічних ефектів.