Передплата 2024 ВЗ

Не всі люди кайфують від кави

Річ у тім, що люди по-різному сприймають смак цього напою

З’ясувалося, що на те, чи подобається нам смак кави, і навіть те, як вона впливає на ризик серцевого нападу чи гі­пертонії, багато в чому вплива­ють гени. Зокрема, йдеться про ген CYP1A2, який сильно впли­ває на чутливість організму до кофеїну. Також у цьому бере участь CYP1A2, який контролює фермент, а CYP1A2 відповідає за розщеплення кофеїну та ви­ведення його з організму.

Ахмед Ель-Сохемі, профе­сор дієтології в Університеті То­ронто, заявив, що близько поло­вини всіх людей мають дві копії «швидкого» варіанта CYP1A2, а тому є «швидкими» метаболіза­торами кофеїну. Ще 40% мають лише одну копію і є «повільни­ми» метаболізаторами, а решта 10%, які не мають копій, є «над­повільними». Тобто у кожної з за­значеної групи людей різний час виведення кофеїну з організму — від двох до восьми годин.

«Якщо у вас є генетичні ва­ріанти, які дозволяють вам за­своювати кофеїн швидше, ви з більшою ймовірністю спожива­тимете більше кофеїну», — ска­зав Мерілін Корнеліс, доцент кафедри профілактичної ме­дицини Медичної школи Файн­берга Північно-Західного уні­верситету.

Доведено, що люди з ге­нетичними варіантами, пов’язаними з високою чутливістю до кофеїну, рідше насолоджу­ються гірким смаком темної кави. Люди з синдромом де­фіциту уваги/гіперактивнос­ті (СДУГ) можуть по-різному реагувати на кофеїн. Оскільки кофеїн є стимулятором, який може підвищити вироблення дофаміну у мозку, його вживан­ня може допомогти людині з СДУГ заповнити його дефіцит.

Однак кофеїн може спри­чинити надмірну стимуляцію у тих, хто приймає ліки від СДУГ. Ці препарати діють за рахунок підвищення рівня дофаміну та норадреналіну у мозку, тому додавання кофеїну може при­звести до побічних ефектів.

Схожі новини