Скуштуйте «Смак свободи»
Симфонія кулінарного мистецтва на великому екрані
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510007/smak-svobody.jpg)
«Смак свободи» — фільм- казка для сімейного перегляду, як сказала Ірма Вітовська, яка у цій стрічці виконала роль Ольги Франко — невістки Івана Франка і повної тезки його дружини, тому їх часто плутають. А ще цей фільм про дивовижний Львів, чудову українську кухню, Ольгу Франко та її автентичні рецепти.
Джерелом натхнення для написання історії слугувала книга 1929 року «Перша українська загально-практична кухня» авторства Ольги Франко.
Це розповідь про дівчину Варвару, яка мріяла бути шеф- кухарем. Вона розпочинала не з високих ресторанів, а з маленького придорожнього кафе, в якому дівчина гордо називала себе шефом і вірила — любов до кулінарії приведе її до успіху.
Варвара переїхала до Львова, де здійснюються всі мрії. Її так дивували рецепти з книги Ольги Франко, що вона була певна: можна взяти будь-який, адаптувати до смаків шефа і презентувати в «Ресторані № 1». Так і народилася страва, яка змінила її життя.
Заворожують кулінарні фестивалі у дворі, коли мешканці збираються разом і смакують щось неповторне. Саме у своєму дворі Варя частувала сусідів бітрут-шотом. Спершу сказала усім, що це англійська страва. А насправді це виявився український борщ із грибними вушками, приготований за рецептом Ольги Франко. Консультантом у фільмі була наша знана кулінарка пані Стефа (Маріанна Душар). У фільмі страву куштувала Джамала.
Після безлічі випробувань Варя постала перед вибором: стати шеф-кухарем у «Ресторані № 1» чи відродити українську кухню у власному кафе.
«Якщо хочеш бути диригенткою, треба збирати свій оркестр», — казала Ольга Франко.
Дівчина таки втілює свою мрію і відкриває власне кафе. І доводить, що українська кухня — вишукана, органічна, смачна й багата різноманітними кулінарними традиціями. Це справжнє мистецтво, точнісінько як музика. На цьому шляху їй допомагають друзі, яких вона знайшла у Львові. Тут дівчина зустріла й своє кохання.
Найголовніше — Варя ризикнула і створила особливе меню за традиційними рецептами з книги Ольги Франко. Хоча їй казали, що українська кухня — це кар'єрне самогубство, вона вірила в успіх. Грибова юшка з травами, каре з ягняти… Кухню вона перетворила на власний симфонічно-кулінарний світ. Тому не йдіть на цей фільм голодними, бо аромат чутно на весь кінотеатр.
Звісно, є зауваження до фільму, але тут не можна не погодитися зі ще однією львів'янкою Дзвениславою Калинець — хай про це пишуть критики.
А ви відкривайте для себе історію родини Франка, куховарте і пишайтеся українським.
Бітрут-шот (борщ із грибними «вушками» і квасолею)
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%89.jpg)
Для борщу: 400 г м’яса або реберець, 3−4 квашені яблука, 2 буряки, 1 морквина, ½ малої капустини, 100 мл сметани, 50 мг масла, 1 ст. ложка борошна, сіль і перець — до смаку.
Для вушок: 70 г борошна, 100 мл води, 50 г квасолі, 200 г грибів, 100 мл олії, сіль і перець — до смаку.
Зварити бульйон із м’яса або реберець.
Нарізати буряк, моркву та капусту, підсмажити на олії. Висипати у розсіл разом із квашеними яблуками.
Злегка підрум'янити борошно на маслі і додати до борщу.
Гриби (сухі - вимочені впродовж ночі і зварені до 1 год) дрібно посікти і розмішати з квасолею (попередньо замоченою на ніч, звареною впродовж 1 год), протертою крізь сито. Додати олію, посічену цибулю, перець, сіль. Начинка готова.
Із борошна, води замісити тісто, розкачати, зробити варенички, на які викласти ложкою начинку, і зліпити вушка. Вушка зварити у киплячій воді.
Борщ подавати з вушками.