Передплата 2024 «Добра кухня»

НАТО може створити у Європі «військовий Шенген»

  • 24.11.2023, 08:15
  • 457

Очільник Об'єднаного командування з тилового забезпечення та логістики НАТО Александер Cольфранк запропонував створити «військовий Шенген», який дозволить військам Альянсу вільно рухатися всередині території блоку

Фото із сайту Pexels
Фото із сайту Pexels

Cольфранка вважає, що нині надмірна бюрократизація процесу перешкоджає пересуванню військ НАТО Європою, що може призвести до зволікань на початку ймовірного збройного конфлікту з рф

«Ми повинні бути на крок попереду. Ми повинні підготувати театр бойових дій задовго до того, як буде застосовано п’яту статтю», — наголосив він, додавши, що у випадку конфлікту країнам НАТО буде складніше узгодити створення «військового Шенгену».

Поки що силам НАТО доводиться дотримуватися багатьох внутрішніх правил учасників Альянсу, наприклад, необхідність попереднього повідомлення країн про відправку боєприпасів через їхню територію та дотримання обмежень допустимої протяжності військових конвоїв.

Уперше запровадити «військовий Шенген» у Європі пропонував у 2017 році екскомандувач армії США у Європі Бен Годжес. За його словами, у сил НАТО має бути змога рухатися швидше, ніж у росії.

У 2018 році Єврокомісія сформувала спеціальний план щодо запровадження у Європі «військового Шенгену». До нього мають увійти Латвія, Литва, Естонія, Бельгія, Німеччина, Нідерланди, Польща та Фінляндія. Усередині цієї території, згідно із документом, колони військових зможуть рухатися без прикордонного контролю. План також передбачав, що протягом двох років країни Євросоюзу перевірять та за потреби терміново перебудують дороги, мости та залізничні колії, які потрібні для швидкого переміщення військ та техніки НАТО.

Схожі новини