Передплата 2024 «Добрий господар»

Незабаром Байден може зустрітися із лідером Китаю

  • 28.10.2023, 13:15
  • 532

Штати і Китай готуються до зустрічі лідерів двох країн Джо Байдена і Сі Цзіньпіна, яка має відбутися наступного місяця

Джо Байден і Сі Цзіньпін. Фото із мережі
Джо Байден і Сі Цзіньпін. Фото із мережі

Відомо, що зустріч Байдена та Сі американські топпосадовці обговорювали впродовж кількагодинних переговорів із міністром закордонних справ Китаю Ван Ї, який днями перебуває у Вашингтоні.

Під час поїздки, що стала першим візитом глави МЗС Китаю до Штатів від 2018 року, Ван також мав годинну зустріч із Байденом, яку Білий дім назвав «хорошою можливістю» для збереження відкритих ліній зв’язку між двома геополітичними суперниками з глибокими політичними розбіжностями.

Американські представники розповіли, що переговори Вана з держсекретарем США Ентоні Блінкеном і радником із нацбезпеки США Джейком Салліваном впродовж двох днів загалом тривали дев’ять годин, та назвали їх відвертими і глибокими.

Найвищі помічники Байдена обговорили ключове, що хвилює Вашингтон, зокрема — необхідність відновлення комунікації між військовими відомствами двох країн, дії Пекіна у Східно- та Південно-Китайському морях, Тайвань, дотримання прав людини в Китаї та випадки затримання американців у КНР.

Основним, щодо чого сторони досягли домовленостей, стала можлива зустріч між Байденом і Сі на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) наступного місяця в Сан-Франциско.

«Ми готуємося до такої зустрічі», — повідомили в адміністрації президента Байдена, зауваживши, що китайська сторона зазвичай оголошує про такі події ближче до дати їх початку і порадили чекати відповідної заяви Пекіна пізніше.

Адміністрація Байдена вважає пряму взаємодію з Сі особливо важливою для врегулювання напруженості, оскільки вона намагається запобігти переростанню конкуренції між двома країнами у конфлікт.

«Важливою частиною потенційної зустрічі було б те, що два лідери сядуть разом і вестимуть ці розмови про стратегічні наміри», — зазначив представник адміністрації.

Триденний візит Вана відбувся після серії двосторонніх дипломатичних зустрічей в останні місяці, здебільшого на прохання Сполучених Штатів, спрямованих на порятунок відносин, які стрімко погіршились на початку року після збиття у США китайської повітряної кулі-шпигуна.

Його головною метою стала підготовка ймовірної зустрічі Байдена та Сі на полях саміту АТЕС, запланованого на 11−17 листопада в Сан-Франциско. Утім, Пекін ще не підтвердив участь Сі у цьому форумі.

Схожі новини