Передплата 2024 ВЗ

Диво-рибу, яка водиться у Міссісіпі, спіймали у ставку на Рівненщині

У ставку поблизу села Корчин Костопільського району, що на Рівненщині, рибалка Роман Нагорний спіймав шестикілограмового веслоноса. І довго не міг повірити своїм очам, оглядаючи неймовірний трофей. Адже територія поширення цього виду риби розташована на іншому континенті - в Америці

Роман Нагорний зі своїм несподіваним трофеєм. Фото: спільнота у Facebook «Рибалки Рівненщини».
Роман Нагорний зі своїм несподіваним трофеєм. Фото: спільнота у Facebook «Рибалки Рівненщини».

Фахівці з іхтіології стверджують, що веслоніс переважно живе в озері Ері, що в Канаді та США, річці Міссісіпі, у деяких річках, які впадають у Мексиканську затоку. Це одна з найцінніших прісноводних риб з ряду осетроподібних. Її так називають через довгий ніс, який схожий на весло. Ним риба копирсається у мулі, вишукуючи дрібні ракоподібні організми, якими харчується. Адже цей ніс має чутливі електрорецептори для виявлення поживи, а також для навігації під час міграцій до нерестовищ.

Максимальна довжина дорослої особини у природному середовищі досягає двох метрів при масі 75 кілограмів. І вона може давати до трьох кілограмів делікатесної чорної ікри.

Цікаво, що свого часу в Україні фахівці намагалися вирощувати веслоносів, зокрема, в Одеській, Запорізькій, Черкаській та Херсонській областях. Виявилося, що ця риба спокійно уживається у водоймах з коропом, товстолобом і білим амуром. Цілком можливо, що ембріони веслоносів могли завезти і в Корчин, хоча офіційно жодних підтверджень цієї версії немає.

Схожі новини