Передплата 2025 «Добрий господар»

Пристрасть до борошняного може сприяти раку

  • 17.08.2023, 14:00
  • 615

Регулярне вживання продуктів з білого борошна, що міститься у випічці, хлібі та інших повсякденних харчових виробах, може стати пусковим механізмом розвитку раку, припускають вчені

Дослідники продовжують вивчати ту роль, яку відіграє раціон у виникненні ри­зику онкологічних захворювань. Рак продо­вжує залишатися одним з найбільш важких для лікування захворювань, чому сприяє, перш за все, його здатність вкрай швидко створювати аномальні клітини, які розмно­жуються за межами ураженого пухлиною органа.

Тому, зазначають фахівці, актуальніше значення сьогодні мають не стільки можли­вості терапії, скільки профілактичні заходи, спрямовані на зниження ризику появи раку в організмі.

Роль харчування в розвитку ризику раку складна і далеко не остаточна. Попри це, певні продукти медичні експерти оцінюють як фактори, що сприяють росту ракових клітин. Одним з них є перероблене біле бо­рошно, яке має високий глікемічний індекс і підвищує рівень як інсуліну, так і цукру у крові. Раковій пухлині легше рости в орга­нізмі, якщо рівень цукру в крові людини за­вищений.

Американський інститут досліджень раку (AICR) також рекомендує уникати регуляр­ного вживання «продуктів з більш високим ступенем обробки», включаючи білу муку. Пристрасть до борошняних виробів підви­щує глікемічне навантаження на організм.

Підготувала Валентина Миколів.