Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ситуація у Києво-Печерській лаврі: у приміщення забарикадували невідомі

  • 11.08.2023, 14:15
  • 885

У кількох приміщеннях на території Києво-Печерської лаври забарикадувалися сторонні особи. На місці працюють правоохоронці

Фото Яна Доброносова із Лаври
Фото Яна Доброносова із Лаври

Про це на брифінгу повідомив в.о. гендиректора заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко.

Він розповів, чому напередодні адміністрація заповідника ухвалила рішення тимчасово закрити доступ до Нижньої лаври для відвідувачів.

«Зараз йдеться про те, що обмежено доступ стороннім особам до території Нижньої лаври. Повторюся, зараз повністю відкрито доступ монахи, ченці і персонал, який там обслуговує, вони там перебувають на тих же підставах, як було до цього», — наголосив Остапенко.

За його словами, наразі щонайменше у трьох будівлях на території Лаври перебувають сторонні особи, які не є ані ченцями, ані вірянами.

«Йдеться про те, що в приміщеннях, які не використовують для релігійних потреб (готелі, об'єкти харчування, торговельні точки, виробничі об'єкти), продовжують перебувати невідомі особи — не ченці монастиря, які не є членами релігійної громади монастиря. Щонайменше у трьох об'єктах вони забарикадувалися, ми сподіваємося, що з часом поліція повністю відновить користування цими об'єктами», — розповів він.

Доступ до Нижньої лаври для відвідувачів, уточнив Остапенко, буде відкритий тоді, коли об'єкти повністю повернуть у користування заповідника.

Остапенко додав, що такі дії є системною тактикою провокаторів, які перешкоджають процесу повернення майна Лаври державі. Тож зараз заповідник за сприяння правоохоронців хоче «повністю припинити перебування там сторонніх осіб і державні об'єкти повернути в користування заповідника».

Сьогодні з 7:00 заповідник обмежив доступ до Нижньої лаври для відвідувачів. На території Лаври продовжила роботу комісія заповідника в супроводі правоохоронців, також поліцейські оточили Лавру та від ранку не пускають відвідувачів.

Втім, віряни упц мп вже традиційно починають сходитися під Лаврою, щоб завадити комісії.

Напередодні, 10 серпня, Господарський суд міста Києва зобов’язав Свято-Успенську Києво-Печерську лавру (чоловічий монастир) Української православної церкви (Московського патріархату) повернути майно Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра». Та в упц мп заявили, що не погоджуються із судовим рішенням і планують оскаржити його в апеляційній інстанції.

Схожі новини