Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Грузія дотримується «стратегічної політики терпіння» щодо рф, — спікер

  • 29.05.2023, 18:30
  • 574

Відновлення дипломатичних відносин з росією у країні не обговорюють, а йтися про принципові поступки рф не може

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це заявив спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі.

Він наголосив, що національний інтерес Грузії полягає у збереження миру та зміцненні економіки.

«Ми не здійснюємо політику поступок росії. Наша політика — це не політика поступок, а стратегічна політика терпіння», — пояснив Папуашвілі.

Він додав, що Грузію відкинуло на десятиліття через різні потрясіння, конфлікти та війни, що за останні роки сильно зачепили країну. За словами спікера, політики поступок дотримувалася колишня правляча партія Єдиний Національний рух. Зокрема це простежувалося через продаж стратегічних об'єктів.

«Ми намагаємося уникати провокацій та різних загроз, зокрема з Росії. Ми нікому нічого не віддаємо, нізащо не торгуємось… Наша головна мета — об'єднання країни та євроінтеграція. Для досягнення цих цілей потрібні мир та економічний прогрес. Якщо ми економічно не сильні і ми матимемо внутрішні конфлікти, ми не зможемо об'єднати країну, і нам не відчинять двері європейських структур. Бідна та ослаблена країна не цікава ні абхазам та осетинам, ні західним партнерам», — наголосив Папуашвілі.

Речник додав, що лише у межах «політики світу» можливе відновлення територіальної цілісності Грузії. Тобто «через відновлення довіри з абхазькими та осетинськими братами» та через створення таких умов, «щоб проживання в єдиній державі стало для них привабливим».

Він згадав щодо нещодавнього рішення президента рф володимира путіна відкрити польоти до Грузії та скасувати візи. Речник визнав, що це політично вмотивований крок.

«Але важко визначити, яка мета цієї мотивації. Ми ж керуємося мотивацією та цілями нашої власної країни. Ми вважаємо, що чим більше країн зможе відвідати громадянин Грузії без візи, тим краще. Якщо говорити про безпеку, то одностороннє скасування Росією візового режиму нічого в цьому напрямі не змінює. Хто хоче, той у росію не поїде», — заявив Папуашвілі.

Грузія не ігнорує можливі загрози, пов’язані з масовою міграцією росіян. Спікер стверджує, що це під контролем спецслужб.

Схожі новини