Передплата 2024 ВЗ

43-тя бригада отримала комплекс БПЛА Poseidon та автомобільну техніку

  • 03.05.2023, 16:11
  • 1 514

43-тя окрема артилерійська бригада імені гетьмана Тараса Трясила — легендарне військове формування. На початку повномасштабного вторгнення бригада першою взяла на себе захист підступів до Києва. Її батареї були розгорнуті на Троєщині і в Святошині, громили русню під Гостомелем і в Бучі на вулиці Вокзальній. Зараз арта 43-ї прикриває нашу піхоту під Бахмутом на Донеччині і на Луганському напрямку

Фото: "ЄС"
Фото: "ЄС"

Як розповіли командири бригади через рік після вторгнення, загалом під час боїв на Київщині вдалося знищити не менше 2500 одиниць ворожої техніки — у тому числі й завдяки допомозі місцевих мешканців. У бригаді до початку вторгнення не було власної аеророзвідки, координатами допомагали цивільні - оператори «весільних» мавіків. Але без потужних власних «очей» артилерії воювати вкрай важко.

Тож коли народна депутатка з «Євросолідарності» Вікторія Сюмар оголосила збір коштів на БПЛА Poseidon — відгукнулося понад півтори тисячі людей, і не лише з Київщини. Доклалися до збору через проєкт «Очі арти» і Телеканал «Прямий» та «5 канал». Решту суми закрив Фонд Порошенка. У комплекті три «пташки», кожна з яких коштує 100 тисяч євро.

Поки тривав збір, бійці бригади проходили у навчальному центрі 6-тижневе навчання, як керувати цими потужними «пташками».

З подарунками саме встигли до свята — Дня народження бригади, яке відзначають на початку травня. Окрім комплексу БПЛА Poseidon команда Порошенка привезла артилеристам 5 вантажівок DAF, 5 мобільних лазне-пральних комплексів і пересувну автомайстерню.

«Традиційно до „пташок“ ми передаємо комплекс керування дронами. Тут є все необхідне обладнання: генератор, Старлінк, джерело безперебійного живлення, і, головне, робочі місця — для оператора, пілота, коригувальника вогню та командира. Воїни дуже зраділи, бо це значно спростить їхню роботу. Приїхав, запустив „пташку“ в небо, побачив ціль, влупив вогняним дощем по окупантах», — показує п’ятий Президент «начинку» всередині спеціально обладнаного кунга.

«Ми також привезли річ, за якою вишикувалась черга — пересувну авторемонтну майстерню. Це дає військовим змогу не витрачати час на евакуацію підбитої техніки, а лагодити прямо на місці. Майстерня нафарширована всім необхідним: верстатами, генератором, зварювальним апаратом, краном, лебідкою та іншим важливим обладнанням», — пояснює Порошенко.

«Армія готується до наступу, і їй дуже потрібні „очі“, які далеко бачитимуть і робитимуть пекло для окупанта. Не маю жодних сумнівів, що наші артилеристи знайдуть не одну ворожу базу боєприпасів, резерв техніки та казарми. І буде БУМ», — переконаний Петро Порошенко.

Схожі новини