Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У згорілій споруді «Карпатської хати» не було жодного електроприладу

У Бориславі на території приватного музею-скансену «Карпатська хата» згорів головний об'єкт однієї із найпопулярніших у місті туристичних локацій, якою «Карпатська хата» стала упродовж останніх років

Згоріла хата
Згоріла хата

Йдеться про побудовану у позаминулому столітті у селі Вижній Березів на Косівщині дерев’яну хату. Не один місяць пішло у власника недавно створеного у місті нафтовиків музею Сергія Силантьєва на те, щоб, розібравши споруду на Косівщині, привезти її до Борислава, де хаті постарались повернути її оригінальний, автентичний вигляд. По-новому змонтували. Зробили все для того, щоб відтворити стан, в якому споруда перебувала до 1939 року у Вижньому Березеві - із розташованим у правій стороні будівлі магазином побутових речей та великою колекцією бойківської вишивки…

До житлового приміщення та шпихліра вогонь не «дотягнувся»

Крім знищеної вогнем будівлі, на території музею «функціонує» ще одна доставлена з Вижнього Березова дерев’яна споруда. Вона також має свою історичну цінність, наочно свідчить про життя наших попередників на території Карпатського регіону України.

Зібравши докупи привезений з Косівщини «будівельний матеріал», пан Сергій, як і в першому випадку із музейною спорудою, зробив все для того, щоб у відтвореній за ескізами хаті вдихнути теперішнє життя. Вселився у ній та разом із сім'єю живе. Між двома розташованими на одному подвір'ї спорудами, музейною та житловою, — невеличка відстань. Існує велика імовірність, що, якби у пожежну ніч був вітер — вогонь перекинувся б й на другий об'єкт. Дякувати Богові, ані житлова хата, ані ще один крупний музейний експонат — приміщення зведеного у селі Губичі (тепер це один із мікрорайонів Борислава, — ред.) у 1861 році дерев’яного шпихліру, який тепер також прикрашає музейну територію, руйнувань не зазнали.

Як все сталося? Що стало причиною загоряння?

Як стверджує Сергій Силантьєв, є у нього така господарська звичка — перед тим, як спати лягати, завжди свою музейну територію обходити. Не зрадив своїй звичці і в ніч перед Великоднем, коли спалахнула пожежа. Приблизно о 22 год. 40 хв закрив на ключ вхідні ворота до музейної території. Глянув в один бік, кинув оком — у другій. Нічого такого, на що слід було реагувати, не помітив.

Ані підозрілого шуму не почув, ані їдким, характерним для диму запахом нізвідки не тягнуло. Все, що було потім, за його словами, сталося миттєво. Важко було у це повірити, але сталось саме так. Спочатку з-під покрівлі музейної будівлі показались невеличкі язички вогню. Буквально за мить вони перетворились у яскравий вогняний стовп. Будинок спалахнув, як сірник. Не було жодної змоги якимось чином завадити стихії. Добре, що якраз у ці хвилини вулицею проїжджав поліцейський патруль. Правоохоронці відразу ж зреагували. На виклик миттєво прибули пожежники. Вогонь загасили швидко. Але й того невеликого часу, скільки полум’я володарювало у музейній споруді, вистачило, аби повністю винищити головний скарб музейної колекції Сергія Силантьєва — згоріло 13 строїв стародавньої вишивки, багато інших надзвичайно цінних музейних артефактів, у тому числі й торговий прилавок, який використовувався у розташованому в згорілому приміщенні музей-магазині.

Версія підпалу? І такий варіант існує

Наразі невідомо, що стало причиною пожежі. Потрібно почекати, поки завершиться розпочате розслідування. Чи могло статися так, що приміщення підпалили? Сам Сергій Силантьєв нікого ні в чому не підозрює. Разом із тим, як заявив потерпілий у розмові з нами, версія підпалу не повинна бути відкинута. За його словами, він понад усе дбав про пожежну безпеку. У згорілій хаті, за його словами, не було жодних електроприладів. Подбав і про відеоспостереження. Із змонтованої на вході до музейної території камери добре «проглядається» житлова хата, але не згоріле, на жаль, приміщення.

Схожі новини