Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Омбудсмен Лубінець контролюватиме справу про «воловецьке зґвалтування» неповнолітньої на Закарпатті

  • 27.03.2023, 08:30
  • 919

Офіс омбудсмена Верховної Ради Дмитра Лубінця відреагував на судовий вирок щодо групового зґвалтування у селі Верхні Ворота на Закарпатті

Омбудсмен Верховної Ради Дмитро Лубінець. Фото із мережі
Омбудсмен Верховної Ради Дмитро Лубінець. Фото із мережі

Лубінець взяв випадок під особливий контроль.

Відтак тепер усі дії суду ретельно проаналізують дії. Це стосується й усіх учасників процесу.

Коментуючи цію резонансну справу Лубінець зазначив: «Задля встановлення обставин справи та встановлення позиції законних представників потерпілої, сьогодні представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснив візит безпосередньо за місцем проживання потерпілої, під час якого поспілкувався з батьком та бабусею, які надали згоду щодо вжиття заходів для відновлення прав дитини.

Працівник висловив нашу позицію щодо відновлення прав дитини, можливості залучення представників правозахисних організацій та адвокатів, залучення міжнародних організацій щодо надання кваліфікованої психологічної допомоги та реабілітації. Ми ретельно проаналізуємо дії судді. Буде відповідний лист до Вищої ради правосуддя. Ми ретельно проаналізуємо дії прокуратури. Відповідний лист скерують на Генпрокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.
Також проаналізуємо діяльність місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчинки в суді. Адже, як виявилося, мати одного із хлопців, також є працівницею тієї служби соцзахисту дітей. Тому є сумніви щодо «неупередженості» та професійності представлення інтересів дівчинки. До того ж, є сумніви щодо професійності дій обласного керівництва. Адже подія трапилася ще влітку 2021 року, втім суд оголосив вирок у справі лише зараз.

Справа перебуває на моєму контролі. Зафіксовано порушення права дитини на захист та справедливе судочинство. Права неповнолітньої дівчини треьа поновити!"

Відомо, що злочин стався 24 серпня 2021 року. Знайомі потерпілої покликали її до підвалу в одному із будинків, де скоїли злочин, знімаючи його на відео. До поліції звернулася бабуся дівчинки 14 вересня. На допиті дівчинка підтвердила факт зґвалтування, поліцейські розшукали причетних до злочину — двох 15-річних і 14-річного підлітків.

Справу розглядав Воловецький райсуд у серпні 2021 року.

Нараз відомо, що справу розглядали за ст.152 Кримінального кодексу України (Зґвалтування).

16 березня 2023 року суд визнав підлітків винними за ч. 3 ст. 153 (Скоєння дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням у тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого (Сексуальне насильство), скоєне групою осіб щодо неповнолітньої особи).

У коментарі «Суспільному Ужгород» речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк повідомила, що наразі у Закарпатській обласній прокуратурі розглядають можливість опротестування вироку. На це виділяють 30 днів із дати вироку.

Справу про «воловецьке зґвалтування» поширила блогерка Олена Пшенична. За її словами, відео, яке під час злочину зняли підлітки, вони завантажили в інтернет і поширили у школі. Його подивилися майже всі мешканці села, де проживає дівчина, над якою було вчинене насилля. Блогерка, зокрема, повідомила, що для суду підліткам, що вчиняли насилля, педагоги у школі, де вони навчаються, дали позитивні характеристики. Також відомо, що дівчинка у суді не мала адвоката, а її інтереси представляла служба захисту дітей місцевої сільради, в якій мати двох підлітків працює секретарем.

Схожі новини