Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міжнародний кримінальний суд планує розпочати проти росії перші справи, — NYT

  • 13.03.2023, 17:30
  • 642

Міжнародний кримінальний суд незабаром хоче розпочати проти росії перші дві справи про воєнні злочини — через депортацію дітей та удари по інфраструктурі

Міжнародний кримінальний суд. Фото із мережі
Міжнародний кримінальний суд. Фото із мережі

Це перші звинувачення суду проти росії. Вони є результатом роботи спеціальних слідчих дій. Йдеться про те, що росія викрадала українських дітей та підлітків.

У межах програми рф їх вивозили з України та відправляли до російських родин на всиновлення, або до дитбудинків, щоб вони стали громадянами росії, або відправляли до літніх таборів для перевиховання. росія не приховувала це, називаючи свої злочини «гуманітарною місією захисту осиротілих чи покинутих українських дітей від війни».

Кількість незаконно вивезених до росії всіх українських дітей, зокрема — і тих, кого депортували з батьками, може становити до 150 тисяч.

Про це раніше повідомляв омбудсман Дмитро Лубінець.

Офіційно верифікованих Україною дітей на території росії — 16 тисяч 207.

Також ймовірно, що головний прокурор розгляне постійні атаки росії на цивільну інфраструктуру. Зокрема — системи водо- і газопостачання та електростанції, які розташовані далеко від бойових дій і не є законними військовими цілями.

ЗМІ передають, що ордери на арешт підозрюваних у жодній із двох справ не очікують найближчим часом.

Схожі новини