Передплата 2024 ВЗ

У Словенії не визнали росію спонсором тероризму

  • 09.03.2023, 18:45
  • 767

Комітет парламенту Словенії з питань зовнішньої політики не схвалив пропозицію опозиційної Демократичної партії щодо резолюції, яка б визнала рф державою-спонсором тероризму

Скрін із відео
Скрін із відео

Демократи, які запропонували резолюцію, стверджували, що, ухваливши її, Словенія засудить напади росії на українських цивільних осіб, цивільні будівлі та ключові об'єкти енергетичної інфраструктури.

«Ми продемонструємо нашу підтримку українському народу, який проявляє неймовірну мужність, захищаючи свою батьківщину і борючись за універсальні цінності свободи і демократії, і в той же час засудимо російське вторгнення», — запевниои вони.

Та у керівній коаліції ще до голосування в комітеті були проти, а міністерка закордонних справ Словенії Таня Файон заявила, що будь-яка ініціатива внести рф до переліку країн-спонсорів тероризму буде «рівносильна покаранню всього російського народу».

Тим часом парламентський комітету одноголосно підтримав заяву-засудження російської війни в Україні та закликами продовжувати надавати допомогу країні й підтримувати «всеосяжний, справедливий і тривалий мир».

В МЗС Словенії пояснили, що ні в європейському, ні в словенському законодавстві не існує категорії або списку країн, які підтримують тероризм. Відповідні резолюції ухвалили тільки сім країн-членів ЄС, і навіть у США, де є юридичні підстави оголошувати держави спонсорами тероризму, росія не у цьому переліку.

Опозиція назвала заяву МЗС «млявою», а депутат-демократ і колишній міністр закордонних справ Словенії Анже Логар заявив, що дипломатичний тиск на рф треба посилювати так само, як і санкції.

Схожі новини