Передплата 2024 ВЗ

В Іспанія планують ухвалити закон про рівний доступ жінок і чоловіків до посад у політиці і бізнесі

  • 05.03.2023, 18:45
  • 850

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес повідомив, що у країні можуть ухвалити закон про гендерну рівність, який вимагатиме більш рівного представництва жінок і чоловіків у політиці, бізнесі та інших галузях суспільного життя

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Відомо, що закон про рівне представництво застосовуватиме заходи щодо гендерного паритету до виборчих списків, рад директорів великих компаній і керівних рад професійних асоціацій.

Санчес оголосив про це під час мітингу Соціалістичної партії напередодні Міжнародного жіночого дня 8 березня. Проєкт затвердять під час засідання кабінету міністрів у вівторок перед тим, як його обговорять у парламенті.

Він додав, що уряд «не тільки робить крок на користь фемінізму, але й на користь іспанського суспільства в цілому».

«Якщо вони представляють половину суспільства, половина політичної та економічної влади повинна належати жінкам», — зауважив Санчес.

Закон про рівне представництво вимагатиме, щоб жінки становили 40% у керівництві будь-якої зареєстрованої на біржі компанії, в якій працюють понад 250 осіб та річний оборот якої становить 50 млн євро.

У політиці закон вимагатиме від партій пропонувати однакову кількість кандидатів-чоловіків та жінок на виборах для збільшення гендерного паритету в парламенті. Сьогодні частка жінок становить 44% у Конгресі депутатів та 39% у Сенаті.

Закон також вимагатиме, щоб у радах директорів професійних асоціацій було не менше 40% жінок, а також у журі будь-яких премій, які фінансують з державних коштів.

Це останній із серії заходів на користь рівності, оголошених лівим коаліційним урядом Іспанії. У грудні іспанські законодавці ухвалили законопроєкт про права трансгендерів, а також закон про сексуальне та репродуктивне здоров’я, який вперше в європейській країні запропонував фінансовану державою оплачувану відпустку для жінок, які страждають від болісних менструацій.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень