Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українську діаспору закликають підтримати визнання ПЦУ у світі

  • 04.03.2023, 17:25
  • 778

Петро Порошенко в ексклюзивному інтерв'ю в ефірі Незалежного Українського радіо з Чикаго закликав діаспору підтримати визнання Православної Церкви України у світі

Скрін із відео
Скрін із відео

Учасник розмови, Член управи Українського конгресового комітету Америки Роман Яцківський зазначив, що діаспора у США активно підтримує боротьбу України проти російської агресії.

«Користуючись моментом, хочу вам подякувати за Томос і за армію. Повірте, це стало відправною крапкою, з якої почалася наша українська свідомість. І ваша в цьому дуже велика заслуга. Це був переломний момент в нашій історії. Від імені Українського конгресового комітету Америки, від імені діаспори хочу вам за це скласти великий уклін. Це — велика частка вашого рішення і ваших дій», — сказав Яцківський.

«Ми дуже багато працюємо, створено безліч фондів як в Чикаго, так і в Сполучених Штатах Америки. Це — десятки мільйонів доларів різної допомоги. Також другий вид нашої діяльності - це робота з сенаторами і конгресменами, з політичними діячами Сполучених Штатів. Ми постійно тримаємо їх в курсі подій і вони прекрасно розуміють, що ми — виборці, і ми також маємо впливати на їхню політику. Пару тижнів тому в Чикаго ми мали зустріч з Блінкеном. Проходять прес-конференції в нашому українському музеї сенаторів і конгресменів. Повірте: сьогодні політика Сполучених Штатів Америки така як вона є - це заслуга також і діаспори», — повідомив він.

«Романе, я дуже дякую вам за ці слова про Томос. Буквально декілька днів тому ми святкували День Народження Його Всесвятості Вселенського Патріарха, який дуже любить Україну. Саме зусилля Його Всесвятості дозволили нам не просто створити Церкву, не просто отримати Томос, а об'єднати всі церкви і показати світові, ким зараз є російська, мені навіть церквою її не виходить назвати», — зауважив п’ятий президент.

«Ми маємо застосувати санкції проти гундяєва. російські попи, які є п’ятою колоною, які підривали стабільність України, підривали нашу здатність до оборони, працювали на ФСБ, точно мають понести відповідальність», — переконаний Порошенко.

«Дуже багато залежить від діаспори, і я прошу вашої допомоги для того, щоб всі 15 православних церков світу визнали Православну Церкву України. Я дуже вдячний тим країнам і церквам, і предстоятелям, де це відбулося. Я, до речі, дуже вдячний і Президенту Сполучених Штатів Джо Байдену, і Державному Секретарю Блінкену за те, що під час кожного візиту лідери держав та урядів обов’язково відвідують предстоятеля нашої церкви, відвідують нашу церкву», — зазначив Порошенко.

«Але ми маємо зробити все, щоб українська церква рухалася шляхом визнання. Бо велика кількість жінок, дітей, українців вимушені були покинути Україну. Їхня чисельність становить понад 8 мільйонів людей. І, безумовно, ми маємо створити умови, коли українці отримають можливість піти і молитися в церкві, маючи свою дорогу до Бога — українську церкву. І це визнання буде, звичайно, значно сприяти. Мова йде і про Польщу, і про Чехію, і про Словаччину, і про Румунію, і про Болгарію, і про велику кількість європейських країн, бо всі вже бачать, що представляє собою російська церква», — наголосив Петро Порошенко.

Схожі новини