Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна отримає макрофінансову допомогу від партнерів, — Шмигаль

  • 25.02.2023, 13:45
  • 565

ЄС анонсував макрофінансову допомогу Україні на 18 мільярдів доларів. До вересня США нададуть ще до 10 мільярдів доларів. Окрім цього, є кілька домовленостей про допомогу з іншими країнами

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Фото із мережі
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Фото із мережі

Про це повідомив прем`єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Цього року дефіцит бюджету становить 38 мільярдів доларів. Уже анонсована макрофінансова допомога від Європейського Союзу на 18 мільярдів доларів. До вересня маємо отримати 10 мільярдів доларів від Сполучених Штатів. Маємо домовленості про виділення протягом пʼятьох років 7,5 мільярдів доларів від Норвегії. Та цього року очікуємо 1,5 мільярда доларів від Канади. Також є домовленості про менші суми з іншими країнами», — розповів Шмигаль.

Він нагадав, що торік Україна залучила понад 31 мільярд доларів зовнішніх грантів та кредитів — 38% та 62% відповідно.

Наразі, враховуючи всі домовленості, щоб закрити дефіцит бюджету, потрібно ще приблизно 5 мільярдів доларів.

«Плануємо залучити їх від МВФ, перемовини щодо цього вже розпочаті», — зазначив Шмигаль.

Прем'єр додав, що на спецрахунку у Державному фонді ліквідації наслідків російської агресії є 17 мільярдів гривень. Він повідомив, що це гроші, які передав Фонд гарантування вкладів, і які конфіскували у «дочок» російських банків — Промінвестбанку та МР Банку.

Шмигаль зауважив, що протягом року до фонду надійде ще прибуток Національного банку — 35,5 мільярдів гривень.

«1,5 млрд доларів (понад 54,8 мільярда гривень) — гроші, які нададуть США, вони вже погоджені Конгресом. Окремо 0,8 мільярда доларів (29,2 мільярда гривень) США виділили на відбудову енергетичної інфраструктури», — пояснив Шмигаль.

Прем'єр наголосив, що йдеться не лише про «живі гроші». Наприклад, Штати надали газову генераційну установку, яка коштує приблизно 18 мільйонів доларів, та кілька потужних генераторів.

Схожі новини