Передплата 2024 «Добрий господар»

Крим може стати «червоною лінією» для путіна, — Politico

  • 17.02.2023, 14:30
  • 691

Спроба України повернути Крим була б червоною лінією для володимира путіна, яка могла б призвести до потужнішої відповіді росії

володимир путін. Фото із мережі
володимир путін. Фото із мережі

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

путін вважає Крим частиною росії і не хотів би, щоб півострів вирвали з його пазурів — хоча це саме те, що він зробив з Україною майже десять років тому. Відтоді республіканська та демократична адміністрації неодноразово заявляли, що «Крим — це Україна».

Ймовірно, США не заохочують Україну повернути Крим, але це рішення ухвалює лише Україна. Адміністрація зосереджена на тому, щоб допомогти Україні просуватися туди, де триває боротьба.

Держсекретар також зауважив, що рішення про те, що вони намагаються захопити силою, вирішують лише українці, а не США.

«Це означає, що існує багато невизначеності щодо того, як далі розвиватимуться події, і здатності будь-якої сторони досягти великих успіхів», — наголосив один з експертів.

Деякі експерти не вірять, що Україна намагатиметься повернути Крим, натомість спробує його ізолювати.

Є три критичні точки: сухопутний міст до рф, міст через Керченську протоку і військово-морська база в Севастополі. Вони повинні нокаутувати всіх три, — зауважив колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер. Це залишило б багато російських сил без належної підтримки, без того, щоб Україна фактично намагалася захопити Крим, і це все одно було б серйозним ударом по військових зусиллях росії.

Український уряд протягом кількох місяців закликав почати вражати далекобійною артилерією позиції далеко за лінією фронту рф, зокрема — у Криму, куди російські війська перемістили свої штаби та критичні склади за межі 50-мильної зони дії ракет, наданих США.

Досіадміністрація Байдена відмовлялася надати відповідні системи, спочатку стверджуючи, що вони стурбовані тим, що Україна здійснить напади на Росію. Офіційні особи США також нещодавно заявили, що в запасах США недостатньо запасів ATACMS.

Тим часом Білий дім приватно обурився через історію Washington Post 13 лютого, у якій є коментарі анонімного посадовця, який сумнівається у допомозі США у зброї до кінця війни. Офіційні особи заявили, що коментар не відображає політики адміністрації, повторюючи, що підтримка Штатів триватиме «стільки, скільки буде потрібно».

Схожі новини